Frissen Zalából

2021.04.04. 15:30

A bezárkózás feszültségét vidám dekorációkkal oldják megyeszerte

Az ünnepek közeledtével szívesen öltöztetjük díszbe jelképesen a szívünket. Akkor különösen könnyű, amikor szebbnél szebb, szemet gyönyörködtető város- és faluképek tárulnak elénk. A járvány miatti bezárkózás érzetét enyhíti ez az esztétikai élmény.

Mozsár Eszter

Teskándon először állítottak tojásfát

Vannak települések, mint például Sárhida, ahol évek óta így köszöntik a tavaszt. Ők nemcsak a falugondnok által feldíszített fával és faragott nyuszikkal készültek, hanem a solymári példát követve csatlakoztak az országos Húsvéti fészekrablás akcióhoz is.

Kemendolláron használt autógumikból készültek nyuszik Fotók: Pezzetta Umberto

Vannak olyan falvak is, ahol először állítottak tojásfát. Teskándon a polgármesteri hivatal két kollégája tényleg szabadon engedte a fantáziáját. A tujabokorba ugró nyulacskának csak a farkincája és a tappancsa lóg ki. A vesszőkből font kerítésre és a fára színes textil- és hungarocell tojásokat akasztottak. A gyerekeknek tojáskereső programmal kedveskednek.

Teskándon először állítottak tojásfát
Gellénházán is jól sikerült a húsvétváró díszítés

Ugyancsak először díszítettek Gellénházán, ahol fából és gumiabroncsból készültek a nyulak. Az újrahasznosítás lebegett a kemendolláriak szeme előtt is, akik ugyancsak az elnyűtt gumikat alakították át vidám kis állatokká, ott egyébként ez már hagyományosnak számít.

Sárhidai fanyulak

Egy szó, mint száz, a zalai városokban és falvakban így űzik a gondot, teszik elfogadhatóbbá a mindennapokat és várják a kereszténység legnagyobb ünnepét. Most is érvényes a kétezer évvel ezelőtti krisztusi üzenet: az élet győzedelmeskedik a halál felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!