Eredményes lehet velük a terápia

2021.03.08. 17:30

Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen tizenhárom kutya–gazda páros dolgozik

Kutya jó dolga van Zserbónak és Mangónak, a két terápiás uszkárnak, ugyanis Tolnai Tímea mindennap foglalkozik velük. A pedagógus végzettségű zalaegerszegi hölgy évekkel ezelőtt határozta el, hogy a négylábúakkal együtt segít embertársain.

Mozsár Eszter

Tolnai Tímea Zserbóval és Mangóval. A gyerekek különösen szeretik az állatasszisztált iskolai órákat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Hangos ugatás fogad minket. A törpeuszkár Mangó és a középuszkár Zserbó vérében van a figyelem, jelzőkutyának születtek. Némi szagminta és nyugodt üdvözlés után már szabad a belépés a nemrég kialakított napközis szobába. Nem mindenkinek adatik meg, hogy lakásban, kertes házban tartson állatot. A habilitációs kutyakiképző szakember ezért próbál minél többekhez eljutni, akiket motiválhat egy szőrös négylábú. Tímea a Zalai Kutyabarátok Egyesületének terápiáskutya-felvezetője, ahol jelenleg 13 terápiás kutya–gazda páros tevékenykedik Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen és Hévízen.

Tolnai Tímea Zserbóval és Mangóval. A gyerekek különösen szeretik az állatasszisztált iskolai órákat Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Fejlesztő pedagógusként ismerkedtem meg az állatasszisztált foglalkozások módszertanával évekkel ezelőtt a pózvai intézetben – kezdi a beszélgetést Tímea. – Az egyesületben akkor vizsgázott le az első terápiás páros, dr. Nagy Erzsébet és Andi nevű kutyája. Az intézmény vezetősége élt a lehetőséggel, utánuk több szociális és bentlakásos intézményben honosítottuk meg ezt a fajta terápiát. Olyan eredményeket értünk el, amiket más pedagógiai módszerekkel nem lehetett. A kutya jelenléte, a vele való munka ugyanis egyfajta katalizátor, motivációs bomba. Segíthet a beszéd- és mozgásfejlesztésben, támogatja a fizikai, érzelmi, szociális fejlődést. A kutyával való foglalkozás hangulatjavító, oldja a szorongást, fenntartja a figyelmet, következetességre, fegyelemre nevel. A bezárkózott gyermekek, felnőttek könnyebben nyitnak a világ felé. A túlmozgásos személyeket megnyugtatja. Ha például valakinek volt egy traumás találkozása, gondolok itt a kutyatámadásra, akkor a bizalmat kell újraépíteni. Másfelől gondoljunk bele, hogy sok városi gyermek alig találkozik állatokkal, ilyenkor megismerheti a magatartásukat, szokásaikat. Megtanulják, hogy tiszteljék a többi élőlényt, illetve elgondolkodhatnak a felelős állattartáson.

– Miért gondolta úgy, hogy tovább bővíti fejlesztőpedagógusi módszertanának palettáját?

– Erzsébet biztatására kezdtem el foglalkozni Zserbóval, ez komoly felkészülés és tanulási folyamat volt mindkettőnk részéről. A terápiás kutyáknak háromszintű vizsgát kell tenniük. Először az állat temperamentumát nézik, majd következik a valós terápiás helyzetben való megfelelés. Végül komplex állatorvosi vizsgálaton esnek át. A vizsgákat a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület bonyolítja. A tanúsítvány két évig érvényes, amit folyamatosan hosszabbíthat az egyesület, mint kiképző szervezet. Terápiás párosról beszélünk, ugyanis nemcsak a kutya, hanem a gazdája is vizsgázik.

A terápiás kutya az állatok iránti bizalmat is újra tudja építeni
Fotó: Shutterstock

– Bármilyen fajta kutya alkalmas terápiás társnak?

– A kutya fajtája nem lényeg. A temperamentum és természet a döntő. Legyen engedelmes, tűrje a zajokat, a hirtelenséget, a furcsa mozgást. Engedje, ha elvesznek tőle valamit. Az élelemmegtagadás nagyon fontos. Érdekes lenne ugyanis, ha éppen egy iskolai foglalkozás közben enné ki a májkrémes szendvicset a gyermek kezéből. Az állattartás már önmagában lelkileg és mentálisan fejlesztheti a gazdát, ugyanis jó érzés nap végén ölbe venni, simogatni, beszélni kedvencünkhöz. Az emberből olyan hormonválaszokat vált ki a kutya vagy más állat simogatása, ami lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást. Más segítő ebekkel ellentétben a terápiás kutyákat arra képezik ki, hogy idegenekkel dolgozzanak együtt. Mangó és Zserbó tehát a foglalkozásokon szót fogad a hároméves kisgyermeknek és a nyolcvanéves nagymamának egyaránt. A vakvezető, a hallás- és mozgássérültet segítő kutya mindig a gazdáját támogatja.

– Milyen alkalmakon és hol tarthatnak terápiás foglalkozást?

– Mint már említettem, rendszeresen jelen vagyunk a megye bentlakásos, köznevelési és közoktatási intézményeiben. Több civil szervezettel tartjuk a kapcsolatot. Fontos megemlíteni az érzékenyítő Esély órákat, amelyeket a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal együttműködve tartunk fogyatékostémában tapasztalt szakértőkkel.

– Mindenkinek segít a kutyákkal való kapcsolat?

– Nem feltétlenül, mert nem biztos, hogy megvan kettejük között az a bizonyos kémia, ami elengedhetetlen a sikeres együttműködéshez. Van, aki a hüllőket, lovakat, macskákat jobban kedveli, tehát az ugatós négylábú nem annyira motiválja. Mindent összegezve az állatokkal való kapcsolat nekünk, embereknek sokat jelent. Egy képzett terápiás kutya viszont minden gyógyító eljáráshoz társítva növelheti annak hatásfokát. És ne feledjük, nekik is jár a tisztelet, szeretet, megbecsülés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!