Helyi arcok

2021.03.14. 11:30

Zalában is hódít a TikTok: egy zalaegerszegi fiatal mesél a benne rejlő lehetőségekről

Helyi arcok sorozatunkban ezúttal a TikTok világába nyújtunk betekintést, a zalaegerszegi Horváth Huba segítségével.

Németh Lilla

Huba tavaly márciusban kezdte felfedezni a TikTokot

Fotó: Horváth Huba

Bár az alkalmazás még nem olyan közismert hazánkban, elődje már 2012-ben megjelent a kínai piacon, Douyin néven. A TikTok rövid zenei és szinkronizáló videókon alapuló felület, amely 2018-tól szerte a világon elérhető. Híre Zaláig is eljutott, ennek egyik példája a 19 éves Huba, akinek profilja kíváncsivá tett minket a szolgáltatás lehetőségei iránt.

 

- Mióta vagy fent a TikTokon, és mi tetszett meg benne?

- Tavaly március óta vagyok fent, éppen a karanténidőszak beköszöntével kezdtem bele. Egyszerű időtöltésnek, unaloműzésnek indult az egész. Ahogyan pörgettem ezeket a rövid, néhány másodperces videókat, engem is magával ragadott.

Huba tavaly márciusban kezdte felfedezni a TikTokot
Fotó: Horváth Huba

- Videókkal találkozhatunk az interneten más formában is. Mik az applikáció előnyei?

- Szerintem a legnagyobb előnye az, hogy a komoly témák mellett sok olyan vicces videó van, amin egyáltalán nem kell gondolkodni, nem köti le annyira az embert. A másik, hogy az időnket sem veszi el túlságosan, hiszen míg más esetben akár órákig is nézelődhetünk, itt sokkal gyorsabban zajlik egy tartalom megtekintése. Azt látom, hogy a TikTokot oktató célzattal egyre több tanár is használja már, amit jó dolognak tartok. Nemcsak a fiataloknak, hanem minden korosztálynak ajánlanám, mivel szórakoztató.

@hubahorvatAmikor az éjszaka közepén “nasizni” támad kedved!🤭INSTA:@hubahorvath ##foryou ##foryoupage ##fy ##hungry♬ eredeti hang – Tündi

- Beszéljünk a korlátairól is. A rövidség például nem okoz fejtörést, hogy ennyi idő alatt mi közölhető?

- Az alkotói most már ezen javítottak, eleinte csak 15 vagy 60 másodperces videókat lehetett feltölteni, ma azonban akár 5 perceset is enged a legújabb frissítés. Úgy gondolom, hogy nem az időtartam, hanem az ötlet a lényeges. Ami nem érdekes, arra 5 másodpercet is kár fordítani, ami viszont tényleg izgalmas és van mondanivalója, azt szívesen megnézem én is.

- Mely témák ragadják meg a fantáziádat leginkább?

- Eleinte a saját szórakoztatásom volt csak a cél, majd megtetszettek a könnyedebb, nevettető videók, így nekiláttam hasonlókat gyártani. Az életben is azt vallom, hogy a humor elengedhetetlen. A személyiségemhez ez a vonal passzol leginkább.

- Követsz trendeket, illetve inspirálódsz másoktól?

- Persze, figyelek magyarokat és külföldieket is, de főként olyanokat, akiknek a profilja közelebb áll ahhoz, amit képviselek. Általában nem szoktam a trendekre felülni, viszont olyan előfordul, hogy megtetszik valami és lementem, majd később a saját gondolataimmal vegyítve megvalósítom. A kettő ötvözéséből is létrejöhetnek jó dolgok.

- Hogyan működik nálad az alkotás a gyakorlatban?

- Van, hogy az ötlet megszületése után 5 perccel már össze is áll a fejemben minden, míg máskor napokig gondolkozom, mit és hogyan lehetne feldolgozni. Egy videó körülbelül 15-20 perc alatt készül el. Az utómunkát nem szoktam túlzásba vinni, de arra azért ügyelek, hogy leírás legyen hozzá, illetve ha „többszereplős”, akkor feliratozzam, ki kicsoda. Ezek megkönnyítik a néző számára az értelmezést.

@hubahorvatSzerintem mindenkivel előfordult már !😂##foryou ##foryoupage ##home ##igenvagynem ##alone ##student ##teacher

- Látva a többieket, milyen tartalmak népszerűek most?

- Véleményem szerint a táncos és a szórakoztató videók most nagyon mennek. Észrevettem emellett, hogy egyre népszerűbbek a COVID-19-cel kapcsolatos tartalmak, tehát az emberek az aktuális helyzetre is reagálnak.

- Ha nem tiktokkerkedsz, akkor mivel foglalkozol?

- Jelenleg végzős gimnazista vagyok. Most, hogy végre kijött a jó idő, nagyon sokat biciklizek. Versenyszerűen röplabdázok, kosarazok, de hobbiként fotózok is.

 

Hubának már 8000 felett jár a követői tábora, a profilját itt tudod megnézni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!