Meglódultak az árak

2021.03.28. 07:00

Mivel kevesebb az új autó, csökkent a használtak kínálata

Az elhúzódó koronavírus-járvány hatása megmutatkozik az élet minden területén, s ez igaz az autópiacra is.

Arany Gábor

A koronavírus-járvány a használt autók piacán árfelhajtó hatású volt eddig Fotó: Shutterstock

Az Európai Unióban átlagosan húsz százalékkal csökkent az eladott új személyautók száma, ha az idei februári adatokat összevetjük az egy évvel korábbival. Különösen nagyot zuhant Portugáliában, ott 59 százalék az apadás, míg Németországban – amely a magyar használtautó-import fő forrása – az uniós átlaghoz közeli, hazánkban pedig 1,7 százalék volt a visszaesés. Az európai eladási adatok azt is mutatják, hogy a Covid-19 járvány által leginkább érintett Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban 25,5, valamint 27,9 és 32,3 százalékkal zuhant az értékesítés az elmúlt esztendőben. Mindezeknek pedig az a következménye, hogy földrészünkön emelkedik a használt autók ára, és jelentősen korosodik a járműállomány. Ez a hatása megmutatkozik a használt gépkocsik magyarországi piacán is.

Komáromy Zsolt József: – Sok importpiac kiesett Fotó: a szerző

határok lezárása miatt már egy éve nem lehet olyan egyszerűen külföldre menni, mint korábban, és például körülnézni autókeresőben, ez az egyik ok – fogalmazott Komáromy Zsolt József igazságügyi gépjárműszakértő, akit a helyzet rövid értékelésére kértünk.

- Ennek következtében kevesebb autót lehet behozni. Szerintem nagyjából fele érkezik a korábban szokásos mennyiségnek, és ez a csökkenés felértékeli az országban lévő állományt – magyarázta a zalaegerszegi szakember.

A koronavírus-járvány a használt autók piacán árfelhajtó hatású volt eddig Fotó: Shutterstock

- Nagyon sok ország megközelíthetetlenné vált, vagy csak nehézségek árán lehet oda eljutni. A számunkra szokásosnak tekinthető beszerzési helyek, francia, német, olasz, osztrák, szlovén autópiacok elérhetősége nagyon lekorlátozódott. Azok a magyar kereskedések tudtak talpon maradni, amelyek áttértek az internetes vásárlásra. Regisztrálnak valamelyik külföldi használtautó-forgalmazó oldalon, aztán lényegében látatlanban, a leírások alapján megveszik az ott kínált gépkocsikat. Ezeket pedig a fuvarozó cégek elhozzák, mert a kamionok forgalma nem korlátozott. Ez azonban sokkal kisebb darabszámot jelent, és nem teljesen kiszámítható, hogy milyen állapotú autó érkezik. Emellett a kínálat szűkülésének másik oka, hogy a járvány lecsökkentette az utazásokat, munkába se kell menni, ha megoldható a home office. Az emberek ezért kevesebbet használják az autóikat, emiatt nem érzik szükségét a cserének sem, vagy épp másra tartalékolják a pénzt. Ha pedig nem vesznek új autót, akkor a használtak kínálata is csökken – magyarázta.

- Ez is felhajtja az árat, mert sok embernek közben a járvány, a korlátozások ellenére is közlekednie kell, tehát szüksége van a gépkocsira, és nem tudja elhalasztani az autóvásárlást. Nem olyan régen az idősebb, a húsz évet már átlépett gépkocsik között lehetett találni akár egy-két százezer forintért is olyat, ami még elszolgált egy darabig, talán még a következő műszaki vizsgán is átment. Most meg szinte a bontó előtti állapotban is több százezret kérnek értük – jellemezte a helyzetet.

Arra is kitért, hogy a járvány miatt a vevők is nehezebben mozdulnak meg. Nemcsak külföldre kijutni körülményes, de már országon belül is meggondolandó a sok utazással járó kutakodás az autókereskedők között. Emiatt aztán elkel a drágábban kínált autó is, ha a vevő a közelében talál rá a keresett portékára, és nem kell érte átszelnie az országot, tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!