Harcz Endre szakértő tanácsai

2021.02.07. 10:00

Hogyan védjük meg növényeinket az elfagyástól?

Magyarországon a tél nagy része változatos idővel telik, egyszer tavaszias +15 Celsius fok van, máskor pedig -20 Celsius fokos reggelre ébredünk.

Benedek Bálint

Egy példa a betakarásra

A fagyérzékeny növények, például füge, datolyaszilva, gránátalma esetében jellemzően minden télen 2-3 éjszaka van csupán, amikor elfagyhatnak. Viszont a többi időszakban nem fenyegeti ezeket az elfagyás veszélye, mivel vagy pozitív hőmérséklet van, vagy éppen gyengén fagy, esik az eső, ködös, párás idő van.

Egy példa a betakarásra

- Ezeket a növényeket a tél elején betakarhatjuk, így védve a növényeket az esetleges elfagyástól – fogalmazott Harcz Endre szakértő. – Ha nagyon megenyhül az idő (mint ahogyan most is), akkor a takarás alatt még melegebb lesz, ami nem jó. Ugyanis ha +15 Celsius fok van télen, a takarás alatt +20 Celsius foknál is melegebb lehet, ez pedig beindítja a növény nedvkeringését. Ez pedig télen nemkívánatos dolog, mivel ha „megindul” a növény, akkor egy későbbi komolyabb hidegben a takarás alatt is fagykár érheti. A következő 5-7 napban enyhe idő várható, napközben +10-15 Celsius fok lesz, a nyugati és déli országrészben még ennél is magasabb hőmérséklet valószínű. Így a takarásokat meg kell bontani, hogy alattuk az említett növények ne melegedjenek túl. A takarást úgy kell megbontani, hogy egyrészt a takaróanyag ne ázzon el, másrész, ha visszatér a hidegebb idő, gyorsan és egyszerűen visszazárjuk. Átlagos téli időben is nyitva maradhat a takarás, hogy szellőzön, csak akkor kell visszazárni, ha – 10 Celsius foknál hidegebb várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!