motoros kalandok

2021.02.28. 16:00

Deseda-tó: horgászok és turisták paradicsoma, no meg a szerelmeseké

Jön a jó idő, a természet ezerféle lehetőséget kínál arra, hogy tavasz közeledtével kicsit vidámítsuk a szívünket. A Deseda-tó már csak azért is érdekes és fontos számunkra, mert ez volt az első közös motoros élményünk. Én minden normális felszerelés nélkül – értem ezalatt a motoros csizmát, kabátot, kesztyűt – kölcsön bukósisakkal és farmerban vágtam neki a 240 kilométeres karikának, ugyanis Zalaegerszeg-Deseda-Balatonszemes útvonalon mentünk.

Mozsár Eszter

Előtte három nappal egy Ducati nyergében ültem először motoron, az első órákban szinte az életemért kapaszkodtam. Másodszorra a Honda nyergében kicsit már könnyebb volt a dolgom. Persze jövendőbeli férjem nagyon jól tudta, hogyan kell egy tisztes nőt levenni a lábáról: csakis egy kétszáz kilométeres úttal, aminek koronája ez a romantikus környezet.

Fotók: Mozsár Eszter

A Deseda-tó Kaposvártól északra húsz kilométerre található, az ország leghosszabb mesterséges tava, amit a Deseda-patak táplál. A tó nyolc kilométer hosszú, 26 kilométer kerületű. Vízgyűjtő területe 170 négyzetkilométer. Árvíztározóként építették 1974-ben, ám egyre több horgász érkezett, így a Kaposvári Sporthorgász Egyesület lett a halászati jogok birtokosa. Ma természetvédelmi terület. A tóba nyúló félszigeten arborétumot hoztak létre 1978-ban. A fiatal botanikai gyűjteményben tűlevelűeket, hamis ciprusokat, tujákat és jegenyefenyőket ültettek sorokban és csoportosan. Az arborétumban honos az ezüsthárs, a bükk, a nyír. Védett állatok kedvelt helye, megfordul itt a fehér gólya, az apolló lepke vagy magyar tűzlepke. A toponári tóparton 2014-ben nyílt a Fekete István Látogatóközpont.

Két helyen fürödhetünk, a vízi sportok szerelmeseinek csónakház épült. A tó déli részén wakeboardoznak. Hidegebb teleken bátran elő a korcsolyákkal (ami sajnos egyre kevesebb az utóbbi időkben).

Érdemes körbejárni, kiépíttet turistautakon visz a lábunk, de kerékpárra is pattanhatunk vagy sportolóknak drukkolhatunk, itt rendezik ugyanis évente a 252 kilométeres Deseda Ultramaratont. A tavat több irányból közelíthetjük meg. Kaposvárról érkezve a Vízi sporttelep táblát követően, Kaposfüreden pedig a templom mellett térünk rá az ide vezető útra. Somogyaszaló előtt a 67-es főút a tó északi részén halad át.

Máig nem tisztázott, hogy nevének mi a pontos eredete. A tó a középkorban Somogyaszaló mellett elhelyezkedő faluról kapta a nevét. A falu egyesek szerint Dershida, mások szerint Déshida volt. Mindkettő személynév (Ders vagy Dés), a tulajdonos annak idején a hídon vámot szedett, innen az elnevezés. Bárhogy is legyen, nekünk igazi romantikus turistahely.

Sorozatunk előző része:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/ptuj-szlovenia-legregebbi-varosa-4944508/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!