önfejlesztés

2021.02.11. 17:30

Az álmok inspirálhatnak, de konkrét eredményekhez a célok vezetnek bennünket

Az év végi értékelést követően év elején kezdődhet a következő időszak céljainak meghatározása. Az Üzleti Iránytű Coaching és Tanácsadó Iroda munkatársai, Tavasz Mihályné Adrienn és Nagy Annamária szerint a célokat tudatosan, előző időszakunk értékelése után és magunkat ismerve kell kitűzni.

Jóna István

Nagy Annamária és Tavasz Mihályné Adrienn coach szerint nincs siker kitartás és türelem nélkül

Fotó: Pezzetta Umberto

Év elején vagy sokan már szilveszter éjjel fogadalmakat tesznek, amiket aztán néhány nap vagy hét elteltével el is felejtenek. Tavasz Mihályné Adrienn szerint külön kell választani az álmokat s a célokat.

– Az újévi fogadalmak általában nem célok, inkább vágyaknak nevezhetjük azokat. Ezért általában nem is tartalmaznak konkrétumokat, csak egy-egy kósza gondolatot. Tipikusan ilyen a fogyókúrás vagy az anyagi jólétre vonatkozó fogadalom. Általában annyit határozunk el, hogy idén biztosan lefogyunk. De hogy mennyit fogyunk, azt mikorra érjük el, adott esetben milyen lépések mentén, arról már nem vagy kevésbé gondolkozunk. Tegyük a szívünkre a kezünket, és gondoljuk végig: év végén hányszor mondhattuk el, hogy sikerült magunkat az elhatározásainkhoz tartani? Már a folyamat elején érdemes különválasztani az álmokat a céloktól. Az álmok inspirálhatnak, de konkrét eredményekhez a célok vezetnek. Az álmok gyökere a képzelet, egy vágyott érzés, a céloké a realitás. A jó célok arról szólnak, amit valóban el tudunk érni. Ha meg akarjuk változtatni az életünket, eredményesebbek szeretnénk lenni a munkahelyünkön, vállalkozásunkban, akkor bizony célokra van szükségünk és nem álmokra.

– Felvetődik a kérdés, milyen a jó cél?

– A jó cél jellemzője, hogy a kitűzőjének a saját célja, az általa elérni kívánt eredményre mutat. Fogadjuk el azt az alapvető gondolatot, hogy ha célokat tűzünk ki, akkor le kell mondanunk bizonyos dolgokról. Vegyük számba ezeket a veszteségeket és vizsgáljuk meg, készen állunk-e arra, hogy elengedjük őket. Akár vállalati, akár személyes célokról beszélünk, mindkettő alapja az önismeret. Ahogy magánemberként rendelkeznünk kell a működésünkre, személyiségünkre irányuló tudással, vezetőként ugyanúgy tisztában kell lennünk a vállalkozásunk, cégünk, csapatunk erősségeivel, gyengeségeivel – részletezte válaszában Tavasz Mihályné Adrienn.

Nagy Annamária és Tavasz Mihályné Adrienn coach szerint nincs siker kitartás és türelem nélkül
Fotó: Pezzetta Umberto

Folytatva a témát Nagy Annamária elmondta, a célmeghatározás sokak által ismert gyakorlati eszköze az úgynevezett smart modell. Ez abban tud segíteni, hogy a cél, melyet kitűzünk, legyen konkrét, mérhető, elérhető, kihívó, fontos, ugyanakkor időben meghatározott is.

– A cél ne legyen általános. Határozzuk meg, mi az elvárt végeredmény! Az nem cél, csupán egy vágy, hogy idén elindítjuk a vállalkozásunkat. Mérhető, vagyis tisztában vagyunk azzal, milyen paraméterekkel rendelkezik a meghatározott cél. Például iksz forint havi jövedelmet fog hozni a vállalkozásom. Elérhető, azaz a kitűzött cél legyen nagyratörő, ugyanakkor ne legyen természetfeletti. Tervezzük meg az oda vezető lépéseket! Fontos, releváns is legyen, ennek érdekében határozzuk meg, nekünk vagy a cégnek, csapatnak miért fontos az adott cél elérése. A cél határidőhöz kötöttsége azt jelenti, hogy a célokért folytatott munka belátható időhöz kötött, a határidő napján véget ér – részletezte a coach.

– Hogyan kezdjen neki célja meghatározásának az, aki ezt korábban még nem vagy nem ennyire tudatosan tette?

– Kezdjük az önismerettel. Legyen tisztában azzal, milyen erősségei, képességei vannak, milyen erőforrásokkal rendelkezik. De ugyanígy nem árt tudni azt sem, melyek azok a területek, ahol szükséges továbbfejleszteni magunkat. Ha egy feladatot sosem tudunk elvégezni határidőre, nem vagyunk elég kitartóak, szeretünk halogatni, vagy nem érzünk motivációt magunkban annak elvégzésére, akkor előbb ki kell deríteni ennek az okát. Amíg ezekkel nem vagyunk tisztában, addig nem biztos, hogy a kitűzött céljaink valóban megvalósíthatóak lesznek. Ezt követően kerülhet sor a cél vagy célok meghatározására, melyhez kiváló segítséget nyújt a fentiekben említett smart modell. Ha meghatároztuk célunkat, írjuk le, tegyük bele a határidő­naplónkba vagy a pénztárcánkba, hogy bármikor rá tudjunk nézni – folytatta Nagy Annamária.

– Eredményre vezet, ha éves célokat határozunk meg, vagy akár olyanokat, amelyek még hosszabb időn ívelnek át?

– Mindenkinek, és itt gondolok a vállalatokra, vállalkozásokra is, szüksége van a hosszú távú célok meghatározására. Egy cégnél is van éves tervezés, nekünk is szükségünk van erre, hogy lássuk, honnan hova tartunk. A hosszú távú célokat viszont mindenképpen bontsuk lépésekre, részcélokra. Ez fog segíteni abban, hogy kitartsunk. A hosszabb időtáv egyes időszakait is célszerű legalább nagyvonalakban megtervezni, aztán az időszak, például hónap kezdetén értékelni az addig elért eredményeket és megtervezni a következő időszak céljait, feladatait. Ha így teszünk, folyamatosan jönnek az eredmények, ezáltal fenn tudjuk tartani az érdeklődésünket is – válaszolt Tavasz Mihályné Adrienn.

A kitűzött cél eléréséhez gyakorlati tanácsokkal Nagy Annamária szolgált.

– A megfelelő cél meghatározása munka- és időigényes feladat. Éppen ezért szánjunk rá elegendő időt, vonuljunk el egy nyugodt helyre, ahol senki és semmi nem zavarja meg gondolatainkat. Ha nem történt meg az elmúlt időszak értékelése, nem valósultak meg a korábbi célok, akkor tanácsos előkészíteni a múlt évi naptárat vagy jegyzeteket, emlékeztetőket is. Javasoljuk még, hogy legyen nálunk papír, íróeszköz, hasznos lehet akár a színes ceruzák alkalmazása is. Ha mindezt megtette valaki, tudatosan meghatározta céljait, nincs más hátra, mint hogy tartson ki, legyen következetes, és mindig tartsa szem előtt kitűzött célját. Ha elért egy eredményt, legyen az bármilyen kicsinek tűnő is, ünnepelje meg. Ne felejtsük el, hogy a siker titka – a kitartáson és elszántságon túl – nem az, hogy mindig tökéletesek legyünk, hanem az, hogy ma egy picit jobbak legyünk, mint tegnap voltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!