Farsangfarka Fiumében

2021.02.16. 16:41

A rijekai karneválon bármi lehetsz, ami szeretnél lenni!

Tavaly, a farsangi időszak végén még csak a hírekből ismertük a koronavírust, így a nagy hírű nemzetközi rijekai felvonulást is megtartották. A húshagyókeddi nagy mulatságok most elmaradtak, kárpótlásul idézzük fel a tavalyi rijekai eseményt.

Góth Imre

Megérkezett a nemesség is

Fotó: Góth Imre

Szép, napsütéses idővel búcsúzott a tavalyi február a horvát tengerparti várostól. Úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben és a távolkeletről az újtípusú vírusról érkező hírek megmaradnak az újságok hasábjain, nem befolyásolják majd az életünket.

Mamma mia!
Fotó: Góth Imre

A Kvarner-öbölbe csendben úsztak be a szebbnél-szebb jachtok és minden kikötőhelyet elfoglaltak. Gondos kezek rögzítették kötélzetüket a parton lévő kikötőbikákhoz, amik száz év után is hirdették közös történelmünket és a Shlick féle Vasöntöde és Gépgyár Rt. Budapest minőségi terméket készített egykoron. A sétáló utca felé haladva büszkén lobogó zászlókon lehetett olvasni a város elnyerte Európa kulturális fővárosa címét. Színes szalagok lengtek a magasban, az utcán közben korlátokat illesztettek össze szorgos kezek szinte az utolsó pillanatban.

A szelid dobosok
Fotó: Góth Imre

Mögöttük azonnal elkezdték a legjobb helyeket elfoglalni az emberek, hogy közvetlen-közelről láthassák a 37. rijekai karnevált. A január 17-én Szent Antal napján kezdődött farsang, február 26-án hamvazószerdával ért véget. Mi a három nappal korábbi Nemzetközi Farsangi Parádé kellős-közepébe csöppentünk. A hangulatot a rendezvény szlogenje érzékeltette legjobban: „A rijekai karnevál, ahol bármi lehetsz, ami szeretnél lenni!” Horvátország településeinek képviselői mellett mindenhonnan érkeztek Európából maskarások, akik úgy érezték, meg kell mutatniuk magukat a kontinens 500 legjelentősebb rendezvénye közé beválasztott felvonuláson, amit ráadásul a híres riói és a velencei karnevál után tartanak már számon napjainkban.

Megérkezett a nemesség is
Fotó: Góth Imre

A színes kavalkád hangulatát fokozó vidám zene és a felvonulókat felkonferáló duó humoros köszöntő szövegei megalapozták az ünneplést. Szoros egymásutánban érkeztek a csoportok. A sor elején Indiából és Japánból érkezők haladtak. Mások megidézték a fáraók világát, a délszláv busók pedig többféle jelmezben, hangos kiegészítőkkel űzték a telet. Mások csendes eleganciával nemesi, báli ruhákban pompáztak, hogy utánuk ismét harsogva búcsúztassa a telet egy csoport. Eljöttek a druidák is az Európai Uniót népszerűsítve, míg Magyarország képviselői a szőlőre helyezték a hangsúlyt jelmezeik elkészítésekor.

Idén február 14-ére hirdették meg az újabb fesztivált, de csak virtuális farsangot tartottak. Talán majd jövőre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!