a rosszul megválasztott cipők sok baj okoznak

2021.01.23. 20:00

A tűsarkú és a súlypont összefüggése – Beszélgetés Fábián Ottó podológussal

A helyes cipő kiválasztásával több mozgásszervi betegséget megelőzhetünk. Az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan lábunk is egyedi, időközönként pedig törődést igényel. Megelőzés szempontjából sem mellékes, ha néhanapján felkeresünk egy szakembert.

Mozsár Eszter

Fábián Ottó podológus: Ne hagyjuk figyelmen kívül a jelentkező tüneteket! Fotók: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Az emberi lábfej 26 csontból áll, köztük a legnagyobb a sarokcsont. A zalaegerszegi Fábián Ottó kezében szinte életre kel a csontváz, azon szemlélteti, miként tud elmozdulni, rosszabb esetben deformálódni lábunk. Hazánkban kevés podológus tevékenykedik, akinek feladata a pontos diagnózis felállítása után a láb problémájának feltérképezése, a deformitások kezelése. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy komplex „futóművizsgálat”. Mielőtt rátérnénk a komolyabb betegségek kialakulására, elsőként arra vagyunk kíváncsiak, hogy a hétköznapok során mit húzzunk a lábunkra.

- A tél beköszöntével például jó, ha legalább kettő bakancsot, csizmát hordunk felváltva, hogy a lábbeli szellőzni és száradni tudjon – mondja a szakember. – Cipőválasztásnál ne a méretet nézzük kizárólag, ugyanis a fazon befolyásolhatja a kényelemérzetet. Soha ne érjen teljesen végig a lábunk, a lábujjak ne érintsék a cipő orrát lépés közben, amikor túl passzos, az nem tökéletes. Egy jó minőségű lábbeli nem tágul jelentős mértékben, esetleg igazodik egy kicsit a járásunkhoz, tehát vásárlásnál körültekintők legyünk a boltban. A kényelmetlen cipő nagy eséllyel nem lesz a kedvencünk. A cipőt be kell fűzni, a cipőfűző azért van, hogy azt normálisan megkössük és tartsa a lábat. Fontos továbbá, hogy a lábbelit rendszeresen tisztítsuk, a betétet vegyük ki mosni, szellőzni. Ne engedjünk teret az esetleges kórokozóknak. Természetesen a munkavégzés során nagyon fontos a jól megválasztott munkaspecifikus cipő, különösen fizikai megterhelés esetén. Funkcionálisan ezen tevékenységek alapján válasszunk lábbelit. Hideg időben célszerű a cserecipő használata a munkahelyen. A cipő legfontosabb tartozéka azonban mégis maga a talpbetét, ami lehet komfort, egyedi, de akár ortopédiai gyógybetét is. Hogy milyen betét szükséges, az nagyon egyénre szabott kérdés, de akinek fáj a lába, a térde vagy a dereka, esetleg a háta, annak érdemes az okokat kideríteni. Egy jól megszerkesztett betét korrigálja, segíti ugyanis a járást és a helyes testtartást.

Fábián Ottó podológus: Ne hagyjuk figyelmen kívül a jelentkező tüneteket! Fotók: Katona Tibor

- Milyen különbség van a hölgyek és urak között? Gondolok itt a cipők viselésére, a divatra.

- A két nem csontozata csupán abban különbözik, hogy a nőké gyengébb, ám ugyanúgy épül fel. A hölgyeknek is hasonló lábravalót kellene hordaniuk, mint az uraknak. Ha megnézünk egy divatos, tűsarkú, elöl szűkített cipőcsodát, látjuk, hogy mennyire kényszerítő lehet a viselete. Ilyenkor megemelkedik a súlypont, egyensúlyoznia kell, hogy ne dőljön előre az illető. Az ágyéki és nyaki gerincrészt azonnal túlterhelik, azaz tartós viselés esetén elindul a csigolyakopás, a bélrendszer is terhelődhet. Komplex rendszerről beszélünk, ezért általánosságban elmondható, hogy ha a lábnál valami változik, akkor az egészen a nyaki gerincig változást okozhat. A kilépő idegpályák terhelődnek, megjelenhetnek a gyomor- és epepanaszok, fejés hátfájás alakulhat ki. Nem is gondolnánk, de ez utóbbit például az egész napos izomtúlterhelés, nem pedig a rossz ágybetét okozhatja. Egy ember járása sok mindent elárulhat egy szakértő szemnek, általánosságban meghatározható, milyen problémákkal küzd.

Számítógépes állapotfelmérés és a lábfej csontjait mutató modell

- Mennyire fordítunk figyelmet a lábunkra?

- Negyven év felett már csak kíváncsiságból is érdemes lenne számítógépes diagnosztikát készíttetni, hogy az illető lássa jelenlegi állapotát. Kevés olyan középkorú ember van, akinek ne lenne valamilyen kisebb-nagyobb ortopédiai elváltozása. A kétéves kisgyermekeknél, a stabil járás meglétekor kialakulóban van a láb boltozati íve, így hamar felismerhető, ha elmaradásban van a boltozati fejlődésben, és segítséget lehet nyújtani a helyes cipőválasztásban. Gyermekeknek csak abban az indokolt esetben kell talpbetétet gyártani, ha a tartósan fájó lábat tehermentesíteni kell a kezelése mellett, előzőleg a gyógytornásszal konzultálva. A számítógépes talptérkép információt nyújt a terhelt gerincterületről, ebből következik, hogy ott milyen kilépő idegpályák vannak túlterhelve. Ha túlfeszült az izomzat, akkor nagyobb nyomás alatt van az idegpálya, ezáltal alul- vagy túlműködhet a hozzá tartozó szerv. Tünetet már okoz, de a szerv még nem beteg, tehát még időben megelőzhető a későbbi betegség kialakulásának valószínűsége. Összefoglalva, az elhanyagolt lábprobléma nagyfokú gerinckopást okozhat, így érdemes időben felfigyelni a kisebb-nagyobb tünetekre, fájdalmakra. A gombás köröm és a diabéteszes láb ápolása külön történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!