környezettudatosan

2020.12.10. 12:00

Tusfürdő helyett inkább válasszuk a szappant!

Környezettudatosan élni ma már kötelesség, de olykor nem egyértelmű, melyik választás a zöldebb megoldás. Georgina Wilson-Powell brit újságíró 12 éve kutatja a környezetkímélő élet gyakorlatias részleteit. Új könyvéből, a Tényleg zöld?-ből szemezgetve adunk néhány tanácsot.

Szabó Judit

A kézi készítésű szappan szép ajándék is lehet Fotó: Shutterstock

Szappanozzunk! A folyékony szappanok, tusfürdők, samponok előállításához ötször annyi energia és hússzor annyi csomagolás kell, mint a szilárdhoz. Ráadásul egy szappan hétszer annyi ideig kitart, mint ugyanakkora tömegű folyékony társa.

Ha gyorsan akarunk végezni a tisztálkodással, zuhanyozzunk, ha nem, irány a kád! Az átlagos tusolási időnk 9 perc. Ha hét percnél többet töltünk a rózsa alatt, akkor inkább engedjünk egy kád vizet, ez ugyanis környezetkímélőbb.

A kézi készítésű szappan szép ajándék is lehet Fotó: Shutterstock

Használjunk mosogatógépet a kézi mosogatás helyett. Egy jól megnyitott csapból percenként kilenc liter víz folyik ki, az újabb gépeknek viszont elég mindössze 25 liter.

Felejtsük el a folpackot, mert szinte esélytelen újrahasznosítani, nyúlós tulajdonsága miatt eltömi a feldolgozógépeket. Még az alufólia is jobb, de a viaszos kendő a legkiválóbb. A papírtörlőt is mellőzni kell egy környezet­tudatos háztartásban, mert egy tekercs előállításához 30 liter víz szükséges, míg egy konyharuha kimosásához mind­össze 1,7 liter.

Végül még egy karácsonyi tipp: ajándékozzunk élményt tárgyak helyett!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!