„Számomra a műtő egy szentély”

2020.12.01. 14:00

Negyven éve dolgozik a betegekért a zalaegerszegi főnővér, Laki Árpádné

Életpályája különlegesnek hat, hiszen manapság rendkívül kivételes, ha valaki ugyanazon a munkahelyen indítja, és fejezi be karrierjét. Laki Árpádné e szűk elit tagja. A közelmúltban volt az évfordulója annak, hogy négy évtizede dolgozik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kötelékében.

Ujvári Klaudia

Fotó: Laki Árpádné

A sármelléki származású, Zalaegerszegen élő Laki Árpádné Mártiról (Tamás Márta) kevesen tudják, hogy nyolc évig zongorázott, és tehetséges balett táncosnak tartották, azonban szülei nem tudták támogatni a budapesti tanulmányait.

Hogyan került az egészségügybe?

A szülei óvónői, míg az iskolai igazgatója tanári pályára szánta, de ő másképp gondolta.

- Egy véletlen folytán kerültem az egészségügyi szakközépiskolába – emlékszik vissza mosolyogva Márti, aki a mai napig úgy érzi, megtalálta a helyét.

Laki Árpádné negyven éve dolgozik egy munkahelyen. Megtalálta a számításait a zalaegerszegi kórházban Fotó: Laki Árpádné

1980-ban kezdett el nővérként dolgozni a zalaegerszegi kórház sebészetén.

- Nagyon szerettem a munkám, de mindenképpen tovább akartam tanulni. Adódott egy lehetőség, műtős szakasszisztensi iskolába jelentkeztem, ahova felvételt nyertem. A sebészeti, illetve a traumatológiai műtőben dolgoztam – folytatta. – Hamarosan anyai örömök elé néztem, két gyermekem született. A GYES lejárta után kerültem a szemészeti osztály műtőjébe 1990-ben.

Számomra a műtő egy szentély, és az is marad.

1992-ben került az osztály élére dr. Szalczer Lajos címzetes egyetemi docens, osztályvezető főorvos, és ezzel elkezdődött Zalaegerszegen a műlencse beültetés.

- A Tanár Úrral sokat dolgoztunk együtt, műszereltem műtétjeit. A szemészeti betegellátásba sok új technika, technológia került.

- Vezetőim tanácsára jelentkeztem, és felvételt nyertem a Zalaegerszegen induló POTE Egészségügyi Főiskola diplomás ápoló szakára. A főiskola 3 éve alatt mindenben támogatást kaptam, mind a munkahelyen, mind pedig a családomtól. 1997-ben megszereztem a diplomámat.

A vezető ápolói státusz

Ezt követően nagy kihívásnak nézett elébe, ugyanis Szalczer Tanár Úrtól, illetve az ápolási igazgatótól megbízást kapott a vezető ápolói státusz betöltésére.

- Örültem, mert a betegekkel való közvetlen kommunikáció volt az egyetlen, ami hiányzott a műtőbéli munkámból – tette hozzá, majd kitért arra, hogy a betegek visszajelzései alapján mindez jó döntésnek bizonyult.

- A Tanár Úr szakmai elismeréseként, osztályunk felkérést kapott élő szemsebészeti műtétek bemutatásának közvetítésére. A rendezvények lebonyolítása kapcsán minden dolgozó kimagasló, alázatos szakmai munkát végzett. Kijelenthető, hogy a zalaegerszegi szemészeti osztály méltó, nagy hírnevet szerzett az évenként megtartott élő közvetítések során.

Nem elég a hivatástudat

A főnővér kihangsúlyozta: a betegellátásban nem elég a hivatástudat, illetve a rendelkezésükre álló szakmai, technikai feltétel ahhoz, hogy az a beteg javára váljon.

- Kell az orvos-beteg, ápoló-beteg, illetve orvos-ápoló közti bizalom, tisztelet, és nem utolsó sorban alázat.

Mi sem támasztja alá jobban szakmaiságát, alázatát a hivatása iránt, mint az elismerések.

- Szemészeti szakdolgozói kongresszus kétévente kerül megrendezésre. A másodikra 1999-ben került sor Zalaegerszegen. Ekkor választottak meg a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének (SHAO) vezetőségi tagjává. A kongresszusok tudományos bizottságának tagjaként is dolgoztam – meséli.

2019-ben SHAO díjat kapott
Fotó: Laki Árpádné

- 2019-ben ért az a megtiszteltetés, hogy a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének díjában részesülhettem. A SHAO (Societas Hungarica Assistentium Ophthalmologiae) díjat az országos vezetőségi tagságban való részvételemért, illetve azért a munkámért érdemeltem ki, melyet a szemészeti szakdolgozói érdekeket képviselve, bármilyen részvétellel, tudományos munkával kapcsolatban végeztem.

Laki Árpádné leszögezte, a folyamatos tapasztalatcsere nagyon fontos a szemészeti szakdolgozói közösségnek.

- November 4-én járt le a negyven évem, amelyet itt dolgoztam végig a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!