a betegség orvoslása nem két nap

2020.11.02. 17:30

Találjuk meg gyógynövényeinket!

Találjuk meg saját gyógynövényeinket címmel tartott előadást a közelmúltban Polyák Ágnes az Apáczai művelődési központban. A bükki füves­ember, Szabó Gyuri bácsi tanítványa már gyerekként saját faiskolát és gyógynövénykertet gondozott, tapasztalatait országszerte szívesen osztja meg.

Mozsár Eszter

Polyák Ágnes gyógynövény-botanikus a mórmályvából készült teával a kezében

Fotó: Katona Tibor

Még mindig őrzöm a telefonomban azt a fényképet, amit a program elején kapott színváltó teáról készítettem, elbűvöl a rézgálicos árnyalat. Az Észak-Afrikából származó mórmályva már itthon is ter­meszthető, sok A-vitamint és vasat tartalmaz, ebben a vírusos időben pedig kifejezetten jó hörgőbántalmakra és köhögést csillapítani. Az asztalon több mint száz, Kárpát-medencében gyűjtött s távolabbról beszerzett növény sorakozott átlátszó üvegekben, akárcsak egy herbáriumban. Némelyik nevével ott ismerkedtünk: dél-ázsiai feketecsalán, koreai nagyizsóp, fekete nyárfarügy, amerikai hegyimenta. Kortyolgatás köz­ben feljegyeztem, hogy a mályva antocián tartalma felelős a színváltásért. Gyógyteát egyébként üveg- és cserép­edényben célszerű készíteni, a fémszűrőket rövid ideig használjuk. Polyák Ágnes közben arról tájékoztat, hogy Magyarországon jelenleg 76 ehető vadnövényt találunk. Fontosnak tartja, hogy a természettel harmóniában éljünk. Szomorú tény, de vannak olyan gyógynövények, amik már alig nyílnak a mezőkön, réteken. Ennek egyik oka, hogy egyre többen teljesen gyepszintre nyírnak. Külföldön más a szemlélet, ott sok úgynevezett méhlegelőnek való virágszigetet hagynak. A szakember terepbotanikai túrákat szervez, hogy minél többen megismerhessék a hazai egészségőrző növényeket.

Polyák Ágnes gyógynövény-botanikus a mórmályvából készült teával a kezében
Fotó: Katona Tibor
Több mint százféle szárított gyógynövényt mutatott be a szakember

– A gyógynövények ismerete és használata egyenlő a szelíd gyógymóddal – mondta Polyák Ágnes, miközben a vadgesztenyén szemléltette, mi mindenre használhatók a részei. – Van olyan vegyület, ami csak ebben a növényben található, ezt sokrétűen dolgozzák fel, nyersen azonban ne fogyasszuk. A rügyében természetes flavonoidok vannak, a virágját belsőleg köptetőnek és paraziták ellen használhatjuk. Finom rózsás illata miatt parfümök alapja. A kérge kiváló érelmeszesedésre és vérzést csillapítani, a termése antitrombotikus hatású, vissz­érkrémek alapanyaga. A leveléből készült tea stresszoldó és öregedésgátló.

Polyák Ágnes a sokakat érintő gyomorfekély példáját hozta fel akkor, amikor az egymást helyettesítő növényeket mutatta be. Ezeket a kombinációkat a gyakorlott botanikus azonnal össze tudja állítani.

– A gyomorfekély azt üzeni nekünk, hogy gondolkodjunk el azon, mit nem tudunk megemészteni, mi az, amin rágódunk, szorongunk, és a társasági kapcsolataink harmonikusak-e. A megfelelési kényszer is okozhat gyomorpanaszokat. Első körben erre egy körömvirág–fehér mályvagyökér–palástfű keveréket ajánlanék. A körömvirág gyulladáscsökkentő, a gyökér nyákbevonó, utóbbi pedig vérzéscsillapító. Először a gyulladást kell csökkentetni, tehát néhány napig a körömvirágból kell többet főzni a teába. A lényeg mindig a kombináción és az összetevők arányán van, ehhez persze nagy szakértelem kell. Ilyenkor természetgyógyász, botanikus segíthet. Mindenki szervezete másképpen reagál. A gyógynövények széles tárháza szerencsére arra ad lehetőséget, hogy akár mással helyettesítsük a fentieket. Így a napraforgószirom és a lándzsás útifű gyulladáscsökkentő, az édesgyökér és az erdei mályvalevél nyákbevonó, a párlófű virágos hajtása és a pásztortáska pedig vérzéscsillapító. A gyomorfekélyre tehát ezekből is gyógyító tea állítható össze.

Az előadó végül hangsúlyozta: ne feledjük, a természetes gyógymódok egyidősek az emberiséggel. Közhely, de tényleg orvosságot találunk fűben-fában, ha érdeklődve fordulunk a gyógynövények felé. A magunk által gyűjtött tea varázsa és különlegessége az, hogy aktívan tettünk egészségünk védelméért. Ne feledjük, hogy a betegség hosszú idő alatt alakulhat ki, így annak orvoslása sem két nap. Fontos továbbá, hogy mentálisan, lelkileg milyen passzban vagyunk. A jókedv már fél egészség, mondják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!