Aki elkezdte az etetést, ne hagyja abba

2020.11.08. 07:00

Madáretetés és sünteleltetés – Tanácsok dr. Illyés Zoltán biológustól

Igaz, még messze a fogcsikorgató hideg, ám novemberben már felkészülhetünk a nálunk telelő madarak gondozására. Az etető készítése jó alkalmat ad arra, hogy a család együtt barkácsoljon.

Mozsár Eszter

Meggyvágó fenyőpintyekkel, napraforgót esznek

Fotó: Dr. Illyés Zoltán

Véget ért a költöző madarak vonulása, így már csak a magevő tollasok maradtak hazánkban.

A kert végében vagy erkélyen csipegetők sokak számára nyújtanak felejthetetlen látványt. Az ornitológusok szerint nem annyira az etetésnek, inkább az ivóvízről való gondoskodásnak van nagyobb jelentősége, de a kemény telek beköszöntével azért jól jön a teljes körű gondoskodás. Az előrejelzések azt mutatják, idén szárazabb, fagyosabb időre számíthatunk az elkövetkező hónapokban.

Etetőt vehetünk készen, ám az ügyesebbek elkészíthetik azt. Akik első alkalommal csalogatják ily módon a madarakat, azoknak némi türelemre lesz szükségük. A kis állatok ugyanis először a megszokott, bevált helyeket részesítik előnyben.

Meggyvágó fenyőpintyekkel, napraforgót esznek
Fotó: Dr. Illyés Zoltán
Léprigó almával
Fotó: Dr. Illyés Zoltán

– Ne adjuk fel, folyamatosan figyeljük az etetőket, és gondoskodjunk a friss magvakról – adott tanácsot dr. Illyés Zoltán biológus. – A madaraknak térkép van a fejükben arról, hogy hol találtak utoljára eleséget. Amikor fenyegeti őket a nagy hideg, akkor erejüket beosztva és tartalékolva a már ismert udvarokat, balkonokat keresik fel. Fontos, hogy akik elkezdték az etetést, azok ne hagyják abba, hiszen már odaszoktatták a madarakat. A zimankó beálltával különösen fontos, hogy a befagyott itatókat feltörjük, folyamatosan frissítsük a vizet, így megakadályozhatjuk a madárbetegségek továbbterjedését. A szúnyoglárvák sajnos előszeretettel jelennek meg ezeken a helyeken, át tudnak telelni, ha nem tisztítjuk az itatót.

– Talán már kívülről fújja mindenki, ám mégis ismételjük át, hogy milyen eleséget helyezzünk az etetőkbe.

– A legkönnyebben beszerezhető a sótlan, nyers napraforgóbél. Ne rakjuk ki a sült tészták, desszertek, kenyérféleségek morzsáit. Ne kedveskedjünk tortamaradékkal, édességgel. Olajban és zsírban gazdag magvak – napraforgó, kesudió, mogyoró, pisztácia – a leginkább energiadúsak, erre van szükségük. A szotyolán kívül a kukába szánt dióval kínálhatjuk őket, plusz proteinforrás a lárva benne. Ugyancsak jöhetnek az állati zsiradékok, a faggyú, szalonna. A széncinkék egyébként alapvetően rovarevők, csak kényszerűségből táplálkoznak télen magvakkal. Így nem kell költözniük. A tollasok a kölest és lisztes magokat csak kora tavasszal fogyasztják. A Magyar Madártani Egyesület honlapján részletesen megnézhetik az olvasók az általuk ajánlott madáreleségnek való élelmiszereket.

Fekete rigó almát eszik
Fotó: Dr. Illyés Zoltán
Zöldikék és veréb
Fotó: Dr. Illyés Zoltán

– Melyek a leggyakrabban látható, itt, nálunk áttelelő madárfajok?

– A magevőket találjuk itthon, ez közel ötven fajt jelent. Legtöbbször a pintyfélék, azaz az erdei pinty, a meggyvágó, a zöldike, a csíz bukkan fel az etetőknél. A feketerigó hajdanán költözőmadár volt, de már elvárosiasodott. Azok csak nagy méretű etetőkbe szállnak vagy annak közelében figyelnek. Nekik érdemes almát kitenni, például a faágakra szúrni, mivel a nyíltabb tereket és lágyabb ételeket szeretik.

– A gyerekek nagy kedvence a tüskeböki sündisznó. Rájuk hogyan vigyázzunk?

– A sünök már készülődnek a téli álomra, így lehetőleg fagy­mentes helyekre húzódnak. Ásni nem tudnak, ezért inkább avar- és gallykupacokat keresnek, oda vackolnak. Ha a kertben ilyet hagytunk, abba nagy eséllyel beleköltöznek. Januártól jogszabály tiltja a zöldhulladék égetését, ám még mindig sokan vannak, akik így szabadulnak meg a levelektől. A sünök miatt az avar begyújtása előtt minden esetben győződjenek meg arról, hogy nem alszik alatta semmilyen állat. Tűzifarakás alján is gyakran találkozhatunk velük.

Sün
Fotó: Dr. Illyés Zoltán
Szajkó az itatónál
Fotó: Dr. Illyés Zoltán

Úgy segíthetünk rajtuk, ha a legalsó sort otthagyjuk nekik. A hibernációból felébredhetnek, ha a választott helyük túlhűl. Abban az esetben, ha felébredt kis állatot találtunk, akkor adjunk neki inni és enni, a macskatáp vagy a fehérjében gazdag táplálék kiváló erre a célra. A mesékből ismert tej és alma kombináció náluk nem válik be. A melegebb fészerben nagyon jól elférnek, de többnapi alvás után rövidebb időre felébredhetnek.

Illyés Zoltán végül elmondta, hogy a nyaralókból most költöznek ki a denevérek. Ez jó alkalom arra, hogy ilyenkor a tulajdonosok befoltozzák a réseket, ha nem szeretnék, hogy jövőre visszatérjenek a bőregerek. Akik azonban szeretnék a nyarat szúnyogmentesen tölteni, azok épp ellenkezőleg, denevérodúkat telepíthetnek a lakótér közelébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!