disznóvágás

2020.10.27. 12:00

Építi a közösséget a hagyomány ápolása Pórszombaton

Idén sem maradt el a hagyományőrző disznóvágás a településen. A hétvégén gyűltek össze a Medesi Gazdakör tagjai az újabb jó hangulatú disznóvágásra.

Korosa Titanilla

A pörzsölésnél többen is segítettek: Nagy Gábor (balról), Tánczos István böllér, Luter György, Vincze Szabolcs

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A helyi gazdától származó méretes jószág könnyen megadta magát, akadt szorgos munkáskéz is bőven és a pálinkakínálást is többen felvállalták a csípős reggelen, így minden adott volt az újabb hagyományőrző eseményhez.

Tánczos László, Pórszombat polgármestere a rendezvény kezdetén elmondta, hogy a gazdakör programját a települési és a megyei önkormányzat is támogatta.

A pörzsölésnél többen is segítettek: Nagy Gábor (balról), Tánczos István böllér, Luter György, Vincze Szabolcs Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– Korábban ez a program és az idősek napja összekapcsolódott, az itt előkészített húsból láttuk vendégül a szépkorúakat – magyarázta.

– Idén a járvány miatt nem köszöntjük külön rendezvényen az időseket, hanem a disznótorost házhoz visszük éthordóban, ezzel kedveskedünk nekik – mondta.

A 2013 óta működő Medesi Gazdakör az utóbbi években átalakult, idén többen is jelentkeztek már, felvételükről a jövő évi közgyűlésen döntenek. Tánczos Csaba, a gazdakör elnöke beszélt a civil szervezet helyzetéről.

– Célunk a hagyományápolás, a régi szokások, a disznóvágás mellett például a májusfaállítás és -kitáncolás fel-

elevenítése, valamint a nemzeti ünnepeinken megemlékezések megtartása. A fiatalokat is igyekszünk minden programba bevonni, sokat segítettek nekünk ez alkalommal a helyi kangoo-tornacsoport tagjai – foglalta össze.

Azt is elmondta, hogy évről évre több pályázati kiíráson indul a gazdakör, nemrég egyszerűsített támogatáshoz jutottak, melyből éves működési költségeiket finanszírozzák. Pályáztak a Magyar falu programban helyi rendezvények lebonyolítására, ez a kétéves időtartamra szóló pályázat egyelőre várólistán van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!