Múltidéző

2020.10.20. 16:00

Csatornát ástak, várfalat találtak Zalaegerszegen

Negyvennyolc évvel ezelőtt, 1972. október közepén találták meg az egykori zalaegerszegi vár falát.

ZH

Fotó: ZH Archívum

A Zalai Hírlapban többek között ezt írtuk 1972. október 15-én: „A hét elején a Göcseji Múzeum mellett, a Várkörben csatornaásás közben falmaradványokra bukkantak, amelyekről rövidesen kiderült, hogy azok nem mások, mint az oly régóta keresett zalaegerszegi vár falai. Három helyen akadtak rá az ősi falakra, de a három pont közül csak egy helyen volt közvetlenül a csatorna árkában a fal – az ötven-hatvan centis újabb kori töltés alatt körülbelül egy méterre. A munkálatok folyamán a várfalat csak 55 centi mélységig tudták követni.

Fotó: ZH Archívum

Ezután az 1956-os Sági-féle várárok környékén 120-140 centiméter mélységben két gerendát is találtak. Ezek a vár hídjának a tartópillérei voltak. Az egyik gerenda tölgy, a másik pedig fenyőfából készült. Megpróbálkoztak a pillérek kiemelésével, a csörlős kocsinak a tölgyfát sikerült is a felszínre hoznia, ám a fenyőfa benne szakadt. ... A fal, illetve a tartópillérek mellett XV-XVII. századi cserépmaradványok is kerültek elő. Az összetöredezett kerámia anyag között cserépkályhaszem-maradványok vannak, nagy mennyiségű kohósalak kíséretében, továbbá ráakadtak egy XVI. századbeli kemencére is. A képen csörlővel emelik ki a vár hídjának tartópillérét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!