Csemege sósan, édesen, sütve és főzve is

2020.10.19. 07:00

A gesztenye „többet tud”, mint amire használjuk – Bemutatók Hévízen

Gesztenyés finomságokkal is csábította vendégeit az elmúlt hétvégén Hévíz. A termelői piacon és a Kertészeti Centrumban is nagy volt a sürgés-forgás, és természetesen kóstolni is lehetett.

Péter B. Árpád

Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök tanácsokat adott a gesztenyefák gondozásához. A piaci show-n Miklós Beatrix kérdezte

A piacon előadás, főzőshow és sajtnyújtási bemutató, a Kertészeti Centrumban pedig zene, több gasztronómiai különlegesség és tanácsadás is várta a látogatókat.

– Célunk a gesztenye és a magyar termékek népszerűsítése – fogalmazott lapunk kérdésére Miklós Beatrix, a szervező TDM egyesület vezetője. – S próbálunk kertészeti és gasztronómiai információkat átadni az érdeklődőknek. Az ABORRA-hétvégét tökéletesen kiegészíti ez a rendezvény, hiszen a bor és a gesztenye szorosan kapcsolódik, számos étel közös alapanyaga lehet ez a kettő.

Veress Ferenc mesterséf különleges étkeket készített a látványkonyhában
Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök tanácsokat adott a gesztenyefák gondozásához. A piaci show-n Miklós Beatrix kérdezte
Burján Emese, a Míves Tejmanufaktúra vezetője sajtnyújtási bemutatót tartott

A termelői piac nagy sátra alatt felállított látványkonyhában Veress Ferenc mesterséf előételként gomolyasajtot grillezett, készített hozzá gesztenye mousse-t és friss salátával tálalta. Főfogásként pedig házi akácmézzel, fűszerekkel sült csirkemellet kínált házi tagliatelle tésztával, amihez gesztenye ragut varázsolt.

– Mi konyhai alapanyagként a szemes főtt gesztenyét használjuk – folytatta a sokszoros szakácsolimpiai és világbajnoki érmes mesterséf –, amiből általában ragukat, töltelékeket készítünk. Talán a legnépszerűbb a pulykamell gesztenyével töltve, baconbe göngyölve. Most azért is mutattam be másfajta ételeket, hogy a vendégek lássák, milyen sok lehetőséget kínál ez a növény.

Veress Ferenc arra is felhívta a figyelmet, bár sokan az édességgel azonosítják a gesztenyét, az azonban natúr alapanyag, amit sósan is el lehet készíteni.

Ugyanakkor a gesztenye fontos gyógynövény, hívta fel a figyelmet Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök, a gluténérzékenyek például kiválthatják vele a gabonát, a burgonyát. Történetéről pedig elmondta, ez a növény már létezett az őskorban is, aztán Mátyás király idejében telepítettek hazánkban nagyobb szelídgesztenye erdőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!