A rétet lekaszálták

2020.09.07. 18:32

Nyílik az őszi kikerics – legmérgezőbb növényünk egyike

A kedvelt kikericses rétet, ahova évek óta járok a virágzó őszi vadvirágot fotózni lekaszálták! A kis virágok sokasága hervad a szénának szánt fű között, alatt…

Győrffy István

Védett, vagy nem védett növény az őszi kikerics? – fogalmazódott meg a kérdés bennem, ezért utána néztem, hogy mi lelhető fel róla?

Megtudtam, hogy a liliomvirágúak rendjébe, a kikericsfélék családjába tartozik, nyirkosabb réteken és legelőkön sokszor nagy tömegben termő, augusztus-szeptemberben virító, évelő növény. Amit nagyon fontos tudni róla, hogy erősen mérgező, sőt az őszi kikerics az egyik legmérgezőbb növényünk.

Nem véletlen, hogy népi nevei között a közismert őszike mellett a kutyadöglesztőfű is szerepel. Zöld leveleit a legelő állatok elkerülik, a szénába keveredő száraz levelek azonban mérgezést okoznak, az állatok 2-3 napon belül el is pusztulhatnak. Nem tudom milyen céllal történt a kaszálás, de ha állatok etetésére, akkor jobb óvatosnak lenni a szénával. A kecskék és a juhok kis mennyiségben fogyaszthatják leveleit, azonban a mérgező anyagok a tejbe bekerülnek, és még így is súlyos tüneteket okozhatnak az azt fogyasztó embereknél!

Népi gyógyászati célú alkalmazása nem is javasolt. A növény, természetvédelmi státusza szerint azonban nem fenyegetett, meglévő állománya stabil.

Lekaszálva mégiscsak sajnálja a rácsodálkozó ember a hervadó virágokat…

Amikor teljes pompájukban virágozhattak a kikericsek:

Fotó: Győrffy István
Fotó: Győrffy István
Fotó: Győrffy István
Fotó: Győrffy István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!