Ajánló

2020.09.25. 09:00

Kutyakiállítás, Őszi fesztivál és Göcsej Filmszemle – Ezek a programok várnak hétvégén

Mutatjuk a hétvége kihagyhatatlan zalai programjait!

ZH

CAC-kiállítás és országos tenyészszemle lesz hétvégén a gébárti kempingben

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Pezzetta Umberto

Zöld energia és fenntarthatóság

Ma 10 órakor kezdődik a GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia Zalaegerszegen, a Keresztury VMK-ban. Az egész napos rendezvény a szakmai közönségnek, a lakosságnak és online előadások formájában a diákoknak egyaránt szól. A témák közt szerepel az ipari emisszió, a zöld és megújuló energiák, a digitális stratégia, az elektromobilitás és a közösségi közlekedés, továbbá a hulladékkezelés és a víztisztítás. Az előadók az adott terület szaktekintélyei és szakpolitikusai közül kerülnek ki. A kísérőprogramok sorában pedig lehetőség lesz elektromos járművek és rollerek kipróbálására, s a rendezvény részeként Zalaegerszeg, a zöld innováció városa címmel kamarakiállítás nyílik. A program ingyenes, a szervezők várnak minden, a klíma- és környezetvédelemre fogékony érdeklődőt.

Fogolykiváltó Boldogasszony búcsú

Vasárnap Fogolykiváltó Boldogasszony búcsúra várják a híveket Búcsúszentlászlóra. A 9 órakor kezdődő szentmisét dr. Takáts István érseki helynök, a 11 órakor kezdődőt pedig dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálja. Közreműködik a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. Jó idő esetén a szentmiséket a kegytemplom kertjében, a szabadtéri oltárnál tartják.

Zarándoklat

Vasárnap reggel 7.30-kor zarándoklat indul Zalaegerszegen a botfai Mindszenty Ifjúsági Háztól a búcsúszentlászlói Fogolykiváltó Nagyboldogasszony búcsúra.

Kutyakiállítás

Kétnapos nemzeti CAC-kiállítás és országos tenyészszemle lesz Zalaegerszegen, a gébárti kempingben hétvégén a Zala Megyei Kynológiai Egyesület szervezésében. A programok szombaton és vasárnap 10 órakor kezdődnek, a kutyabírálatok 10.30-kor, délután 14 órától pedig a legjobbak felvonulása. Az el nem ismert fajtáknak és törzs­könyvvel nem rendelkező fajtatiszta, valamint a keverék kutyáknak is tartanak szépségversenyt.

CAC-kiállítás és országos tenyészszemle lesz hétvégén a gébárti kempingben
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap / Archív

Él a ház

Szeptember 25-27. között „Él a ház” – A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház mindennapjai címmel tartanak programot Zalaegerszegen, a rendezvény a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hete és az Európai Művészet és Kézművesség Napjai program keretében valósul meg. Vasárnap 13 és 18 óra között a XII. Zalai pásztorhagyományok programjára várják az érdeklődőket a Kézművesek Házába.

Mesterségek ünnepe

A Dunántúli Mesterségek Ünnepe várja az érdeklődőket Zalaegerszegen, a Panoráma Galéria udvarán Gébárton. A mesterségbemutatók „Apja fia, anyja lánya” címmel szombaton 10-től 17 óráig tartanak.

Göcsej Filmszemle

Tizenhatodik alkalommal rendezi meg a Göcsej Filmszemlét a Zalaegerszegi Televízió szombaton. A hagyományokhoz híven egész napos vetítésre várják az érdeklődőket az Art moziban. A díjátadó 18 órakor lesz. Ezután a fődíjas alkotás látható.

Keresztet szentelnek

Keresztet szentelnek az elhunyt hozzátartozók emlékére szombaton 10.30-kor Milejszegen, valamint a településhez tartozó Balázsfán.

Ünnepi hangverseny

525 éves az egervári Alexandriai Szent Katalin-templom. Ez alkalomból Dankos Attila orgonaművész ünnepi hangversenyt tart szombaton 18 órakor.

Őszi fesztivál

Első alkalommal tartanak Őszi Fesztivált Csonkahegyháton szombaton. 14 órakor szüreti felvonulás, majd 17 órakor kulturális műsorok, 19 órától pedig élőzenés bál várja a vigadni vágyókat.

Térzene és teraszkoncert

Térzene várja ma 14 órától a keszthelyi sétálóutca látogatóit, délután a pécsi Percussion Project ütőhangszeres muzsikáját hallhatják az arra járók. 18 órától teraszkoncert lesz a Balaton Színház főbejáratánál, a Vagabond Trió közreműködésével.

Mőcsényi 100

Tárlattal emlékeznek Mőcsényi Mihály tájépítész professzorra, Balatongyörök dísz­polgárára a Bertha Bulcsu Művelődési Házban ma 17 órától. A kiváló szakember tavaly lett volna 100 éves, erre az alkalomra készült el az életmű­kiállítás, amelyet már bemutattak az építészek székházában a fővárosban. A balatongyöröki tárlatot M. Szilágyi Kinga egyetemi tanár nyitja meg.

Hétvége az alkotóházban

A keszthelyi Népművészeti Alkotóház is csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéjéhez. Pénteken 16.30 és 18 óra között a bútorfestéssel ismerkedhetnek az érdeklődők, szombaton 15-től 17 óráig a gyerekek nemezjátékot, a felnőttek őszi ajtókoszorút készíthetnek, vasárnap pedig, ugyanebben az időben, pólyás babák születhetnek, textilből.

Szent Mihály-napi búcsú

Szent Mihály-napi búcsút tartanak szombaton Balatongyörökön, a Kossuth utcán. Tizennégy órakor kezdődik a házi sütemények vására, amelynek bevételével az óvoda fejlesztését támogatják. Délután zenés-táncos előadásokat láthat a közönség.

Barangolás rejtett utakon

Barangolásra hívja a túrázókat az Alsópáhoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A program szombaton 9 órakor indul a Balassi Bálint utcából, és az Országos Kéktúra útvonalán, a hévízi erdőn keresztül a karmacsi izraelita temetőig vezet. A táv 15,76 kilométer, a szintemelkedés 218 méter. A szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy útközben nincs vízvételi lehetőség.

Zenés hétvége

A zenéé a főszerep a következő napokban Hévízen. Ma 17 órától a Festetics téri LED-kivetítőn Michael Jackson legendás, 2009-es This is it! című koncertfilmjét láthatják az érdeklődők, szombaton 17 órától ugyanitt a Vagabond Trió játszik.

Piroskereszt-túra

A természetkedvelőket, az aktív kikapcsolódásra vágyókat várja vasárnap Vonyarcvashegy. A túra 11 órakor indul, gyülekező a főút melletti Piros keresztnél lesz. A résztvevők a Fénykereszt érintésével jutnak el a Kitaibel Pál kilátóhoz.

Szüreti felvonulás

Szombaton szüreti felvonulást rendeznek Nagybakónakon. A menet 14 órakor indul a focipályától.

Pálinkás évforduló

Vasárnap 11 órakor ünnepséget rendeznek a szabad házi pálinkafőzés 10 éves évfordulója alkalmából Becsehelyen, Hajdu Szilárd pincéjénél.

Horgászprogramok

Pusztaszentlászlón szombaton 10 órakor a regisztrációval kezdődik az idei 24 órás horgászverseny. A horgászat 12 órakor startol, az eredményhirdetést várhatóan vasárnap 13 órakor tartják. A versenyt megelőzően, ma 15 órától közösségi környezetszépítő munkát szervez tagjai számára a helyi egyesület. Zalalövőn, a Borostyán-tavon szombaton 11 órakor fejeződik be a III. Zalalövői Bojlis Találkozó, azaz a 120 órás halfogó csapatverseny, melyet ünnepélyes eredményhirdetés követ.

Kölyök Kaland

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központ könyvtárában szombat 10 órától játékos foglalkozásra várják a gyermekeket. A Kölyök Kaland elnevezésű program keretében lesz kézműves-foglalkozás, közös játék, illetve könyvbemutatókat, ajánlókat is tartanak az intézmény munkatársai.

Gyülekezeti délután

Pusztaszentlászlón a vasárnap 11 órakor kezdődő evangélikus istentiszteletet követően munkaévkezdő gyülekezeti délutánra várják az érdeklődőket, amelynek keretében dr. Szabó József mentálhigiénés szakember és Zsugyel Kornél lelkész tart előadást a munka és a pihenés előfordulásairól a Bibliában.

Szüreti mulatság

Szombaton Csömödérben szüreti mulatságot tartanak. A résztvevőket 13 órára várják a Zs&Zs presszóhoz, ahol feldíszítik a traktorokat, kerékpárokat, a menet 14 órakor indul. A közösségi téren 16.15-kor kulturális műsor kezdődik.

Termelői vásár

Felsőrajkon szombaton 8 órától Szent Mihály-napi termelői vásár lesz a pajtánál.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Keresztury VMK-ban szombaton 8-tól a Leander Kills ad koncertet. Az előzenekar a BurnOut lesz. A Dísz téren ma 18 órától a Percussion Project Pécs ütőegyüttes mutatja be műsorát. A Mindszenty Ifjúsági Házban szombaton 17 órától Pintér Béla adja elő dalait. Nagykanizsán, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban ma 19 órától a Stobos tamburazenekar tartja táncházzal egybekötött koncertjét. Az Erzsébet téri zenepavilonnál ma 16 órától a Percussion Project Pécs ütőegyüttes zenél. Keszthelyen, a Viviera Beach-en holnap 20 órától a Brains lép fel. Egerváron, a várkastély szabadtéri színpadán szombaton este fél kilenctől a Kowalsky meg a Vega ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!