Mozart és a zene városa

2020.08.23. 11:30

Salzburg Ausztria legrégebbi és negyedik legnépesebb települése

A kultúra kedvelői számára Salzburg, azaz „sóvár” elsősorban Mozart és a komolyzene városa. Emellett azonban Salzburg tartományának székhelye is, ugyanakkor Ausztria legrégebbi és negyedik legnépesebb települése. Ráadásul a hegyek között kanyargó Salzach folyó partján a fekvése is lenyűgöző, gyönyörű barokk belvárosa pedig az UNESCO Világörökség része.

OS

Fotók: Tourismus Salzburg

Fotó: G.Breitegger

augusztus különösen kiemelt időszak, hiszen ez a legendás Salzburgi Ünnepi Játékok időszaka. Idén pedig – a járványügyi korlátozások betartásával – jubileumot ünnepelnek: immár századik alkalommal szólaltak meg a fanfárok a világhírű rendezvénysorozat köszöntésére. Az első előadást 1920. augusztus 22-én tartották, amikor Hoffmanstahl darabját, a Jedermann (Akárki) című misztériumjátékot adták elő a székesegyház előtti téren, Max Reinhardt rendezésében.

Fotók: Tourismus Salzburg

Az előadást azóta is minden évben a Dóm téren tartják meg, Idén harminc nap alatt száztíz előadást mutatnak be, operát, drámát és koncerteket egyaránt. Salzburgban a várossal való ismerkedésnek Wolfgang Amadeus Mozart az egyik főszereplője, nemcsak köztéri szobraiban gyönyörködhetünk, hanem életének személyes vonatkozásai is feltárulnak előttünk. Bejárhatjuk a Getreidegasse 9. számú, úgynevezett „Hagenauer házat”, ahol 1756. január 27-én a csodagyerek világra jött.

Fotók: Tourismus Salzburg

A Mozart család 1747-től huszonhat éven át élt a ház egyik harmadik emeleti lakásában, a zeneszerző itt töltötte gyermekkorát és fiatal éveit. Az egész éven át nyitva tartó múzeumlakásban tökéletesen rekonstruált korabeli bútorok, eredeti használati tárgyak, hamisítatlan XVIII. századi hangulat idézi fel Mozart korát.

Salzburgban a várossal való ismerkedésnek Wolfgang Amadeus Mozart az egyik főszereplője Fotók: Tourismus Salzburg

Salzburgban töltött éveit eredeti oklevelek, levelezés és sok emléktárgy dokumentálja. Salzburg további kincsei az épített örökség gazdagságáról mesélnek: kihagyhatatlan a Festungsberg hegyen álló, 1077 óta a város fölé magasodó Hohensalzburg erődítmény, amely Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt vára. Különleges látnivaló és természetesen koncertek helyszíne a Mirabell-kastély és a Mirabell- kert is, amelyet Wolf Dietrich érsek építtetett 1606-ban kedvese számára. Salzburgban egyébként a zene -éves program- a januári Mozart-héttől a decemberi Salzburgi adventi énekig tart, a templomtól a vacsorakoncertekig bárhol és bármikor lehet benne részünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!