Előzzük meg!

2020.07.12. 11:00

Szűrővizsgálat a hosszabb élet titka?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt a tényt, hogy olcsóbb a betegségek megelőzésébe fektetni, mint azok gyógyításába.

ZH

Ne sajnáljuk az időt az egészségi állapot felmérésére

Fotó: Stockfotó

Magyarországon az összes halálozás mintegy fele szív- és érrendszeri betegség, 25 százaléka valamilyen rosszindulatú daganat miatt következik be, olvashatjuk a legtöbb éves összegző jelentésben. Vezető halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbélrák, míg a harmadik helyen az emlő- és a proszta­tarák áll.

Ne sajnáljuk az időt az egészségi állapot felmérésére
Fotó: Stockfotó

Mivel mi magunk vagyunk a statisztikai adatok, tehetünk arról, hogy a számok javuljanak. A preventív szűrővizsgálatok egy része a társadalombiztosítás révén is elérhető, de a magánintézetek is rendelkezésünkre állnak.

Minden szűrővizsgálat alapvető haszna és jelentősége, hogy még a nagyobb baj előtt megalkotja a diagnózist, rávilágít a veszélyforrásnak tekinthető elváltozásokra, ekképp időben megkezdődhet a kezelés, megelőzhetők a súlyos következmények. Nagyobb lesz a beteg esélye a gyógyulásra. Mint jeleztük (nemzetgazdasági szempontból és természetesen számunkra is), a szűrés jóval olcsóbb, mint az előrehaladott betegség kezelése.

Hazánkban szép számban léteznek magánszűrőprogramok, amelyek akár teljes kivizsgálást biztosítanak. Gyakorta segítenek ebben az önkormányzatok, kórházak, rendelőintézetek, valamint a Vöröskereszt egy-egy rendezvényre való kitelepüléssel. A komplex szűrés része a laborvizsgálat, amelybe mások mellett a vérkép, süllyedés, CRP, vércukor, koleszterin, TG, húgysav, máj-, vesefunkció, pajzsmirigy, TSH, prosz­tata-PSA, vizelet, székletvérteszt, tumormarkerek elemzése tartozik. A kardiológiai vizsgálat központi eleme a szív állapotát megmutató ultrahang és a biciklizéssel működő terheléses EKG. Fontos a bőrgyógyászati ellenőrzés a bazalióma és a melanoma veszélyei miatt.

Évente érdemes szűrésre jelentkezni, ennyi idő alatt akár súlyos betegségek is kialakulhatnak. A korai felismeréssel még a nehezen kezelhető rák gyógyulási esélye is nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!