Helyi arcok

2020.06.21. 07:00

Kenyér vagy torta? – Marai Lászlóné süteményei alaposan megtéveszthetik az embert

Nem minden az, aminek elsőre látszik – ezt az örök érvényű mondást a zalaegerszegi Marai Lászlóné alkotásaira szó szerint kell érteni. A helyi asszony hobbija több szempontból is különleges: Nemcsak fondanttal, krémmel tud ínycsiklandozó pacalpörköltet és cipőt készíteni, de mindezt teljesen magától tanulta meg. Helyi arcok sorozatunkban alaposan kikérdeztük.

Rákos Bianka

Elsőre meg sem mondtam volna! – ez volt az első gondolat, mikor internetezés közben rábukkantam a hölgy egyik munkájára. Egy nagy tányér pacalpörköltet láttam az asztalon, de csak a kommentek olvasása közben jöttem rá, hogy teljesen másról van szó. Mint kiderült, a férjének készített torta szerepel a képen, amely a fondantnak és a kreativitásnak hála igen élethűen adta vissza az étel formáját. Marai Lászlóné Zsuzsa régóta imádja meglepni családját a különleges formájú süteményeivel, amelyeket rendszerint a közösségi médiában is megoszt.

Marai Lászlóné mindig meglepi családját egy különleges tortával

- Sokszor valóban elég nehéz elsőre eldönteni mi is látható a képen. Volt már olyan, hogy a valóságban is „átvert” valakit egy süteményed?

- Volt, igen. A kenyér alakú tortám még díszítés nélkül állt a konyhában, mikor anyukám kiment onnét. Húsz perccel később, elkészült a sütemény festése, visszahívtuk, ő pedig meglátta az asztalon. Odament és megpróbálta megfogni, meleg-e még ez a kenyér, majd nekem szegezte a kérdést: Ezt mégis mikor sütötted? Mondanom sem kell mennyire meglepődött mikor közöltük vele, hogy ez tulajdonképpen a torta.

A látszat néha csal. A levágott szelet is sütemény, a hagyma pedig fondantból készült.

- Legalább már innen tudtad, hogy jól sikerült! Arra emlékszel, hogyan sikerült az első tortád?

- Botrányosan! – nevet – Az idősebb lányom első születésnapjára sütöttem emeletes tortát, de szörnyen nézett ki. Ha visszanézem a fotón, a mai napig fogom a fejemet. Szerencsére az íze nagyszerű volt, így megért minden fáradozást.

Honnan jött az ötlet, hogy kicsit realisztikusabb tortákat is kipróbálj?

- Megpróbáltam a családom és a barátaim számára megalkotni süteményből azokat a dolgokat, amiket nagyon szeret, vagy tükrözi a személyiségüket. Mindent saját kútfőből csinálok, de néha azért merítek ötletet az internetes fórumokról. Pacalpörkölt alakú, vagy éppen „kovácstortát” például sehol máshol nem láttam még. Utóbbi a sógoromnak készült, aki kovács volt, s minden régi eszközt egyesével, fotók alapján készítettem el. Szeretem az ebben rejlő kihívást, hogy magam jöjjek rá, mit, hogyan, milyen eszközökkel tudok a lehető legélethűbben visszaadni.

A pacalpörkölt torta első látásra sokakat megtéveszthet

Melyik tortádra vagy a legbüszkébb?

- Én a pacalpörköltesre. Minden része ehető, még a tányér is, ami fondantból készült. A családban sokaknak egyébként a kenyér tetszett a legjobban.

Nem lehet egyszerű összehozni ezeket a formákat. Egy torta mennyi ideig készül?

- Nem könnyű, rengeteg türelem kell hozzá. A készítés folyamata nagyban függ attól, mit szeretnék megcsinálni, de átlagosan három órát vesz igénybe egy-egy darab.

Aprólékos munka eredménye a „kovácstorta”, amely egyébként csokoládé ízesítésű.

Tanultál valahol cukrásznak?

- Nem, teljesen autodidakta módon vágtam bele. Régebben is szerettem sütni, ugye ahogy már említettem, a lányaim tortáit is gyakran én készítettem el, ám komolyabban csak két-három éve kezdtem foglalkozni vele. Folyamatosan próbálom képezni magam, amelyben az internet is nagy segítségemre van, hiszen az új technikákat, tippeket innen lesem el. A rokonok lelkesedése és biztatása rengeteg motivációt ad a fejlődésre. Mostanában jutottam el arra a szintre, hogy hívtak már versenyre is.

Ez a cipő ehető!

Hol mérettetted meg magad?

- Két éve, márciusban Zalaegerszegen, az Édesség napokon vettem részt. A verseny a Városi Művelődési Központban volt és nagyszerű élmény volt. Sajnos itt nem értem el helyezést. Legutóbb egy tapolcai versenyre hívtak el, ami idén márciusban lett volna, ám a koronavírus miatt ez sajnos meghiúsult...

Az informatikusok álma ez a torta.

Milyen terveid vannak? Például gondolkodtál már rajta, hogy indíts egy Youtube-csatornát a sütéshez kapcsolódóan?

- Jó lenne, de sajnos erre a munka és a mindennapi teendők mellett nincs időm. A következő tortáim azonban már tervben vannak. Az egyik, egy ismerősöm gyermekének készül majd, aki szeretné meghozni a kisfiú kedvét az olvasáshoz. Úgy gondoltuk, egy jól kivitelezett sütemény segíthetne a dolgon, ráadásul teljesen szabad kezet kaptam. A másik pedig egy informatikai témájú torta lesz. Tervezem még, hogy több versenyre benevezek majd, hiszen ezeken a megmérettetéseken rengeteget tanulhat az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!