Múltidéző

2020.06.20. 09:00

Így csobbantunk régen – Retro nyarak a zalaegerszegi strandokon

Az ínycsiklandó lángos, a naptej és Pálma gumimatrac illata egy életre meghatározta a nyarat a '70-es, '80-as, de még a '90-es években is. Akkor még nem voltak élményfürdők, viszont a városi strandok népszerűségével egyedül talán a Balaton vetekedhetett.

Rákos Bianka

1986, június

Édesanyám mesélte, hogy a zalaegerszegi Városi Strandon csattant el élete első csókja, s azt is, hogy amint kijött a jó idő, szinte minden délután itt süttették hasukat a barátaival. Akkor még kígyózó sorok álltak a bejárat előtt, s igen korán kellett érkezni, hogy jó helyet találjon magának az ember – mondta mindig, mikor elhaladtunk a jelenleg átépítés alatt álló strand magas kerítése mellett.

A Gébárti-tóról hasonlóan szép emlékei vannak, amely kiváló alternatívát biztosított, ha „természetközelibb” fürdőzésre vágytunk. Ők akkoriban megpakolt cekkerrel és szokol rádióval indultak neki a partnak, a nyakukban pedig lógott az ikonikus műanyag pénztárca. Gébártról nekem a spontán röplabdameccsek és az iszap megosztó illata ugrik be gyermekoromból, hiszen egy ideig autó híján, a Balaton helyett számunkra ez a hely jelentette a vakációt.

Azóta sok minden változott, nemcsak a stranddivat és a hatalmas csúszdaparkok egyeduralma. A Városi Strand 2020-ban éppen újjá születik: az uszoda épületét már lebontották, hogy hamarosan egy új, korszerű fürdőzőhelyként térjen vissza. Szerencsére a Gébárti-strand megmaradt, így ha végre az időjárás is kegyes lesz hozzánk, érdemes lesz nyakig merülni a kellemes vízben.

Galériáinkban a Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat Zalaegerszeg két legrégebbi strandjáról. Kellemes nosztalgiázást!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!