Csőben sütve, grillezve, tésztában vagy pitében egyaránt jó

2020.05.10. 10:00

Ismerje meg a sokoldalú spárgát!

Magyarországon még mindig nem része mindennapjainknak a spárga, pedig zöld és fehér változata egyaránt nagyon finom, és sokféle ételnek lehet az összetevője.

TK

Baconbe göngyölve finom és mutatós fogást készíthetünk spárgából

Fotó: Shutterstock

Egészen egyszerű módon elkészíthetjük a spárgát, például ha egyenként baconbe tekerjük, és grillen megsütjük, kevés főzés után saláta anyagába keverjük, vagy vajjal és sajttal tojásrántotta alá bújtatjuk. Az alábbiakban adunk néhány kissé bonyolultabb ételleírást is spárgából.

Baconbe göngyölve finom és mutatós fogást készíthetünk spárgából
Fotó: Shutterstock

Csőben sült spárga

Hozzávalók: 1 kg zöld spárga, 20 dkg bacon (szeletelt), 5 dl tej, 20 dkg gouda sajt, 3 evőkanál margarin, 3 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál kapor (apróra vágott), 6 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, 1 evőkanál cukor, 1 csipet szerecsendió, só ízlés szerint, 1 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez.

A spárga végét levágjuk és kb. 4 cm hosszan megtisztítjuk. A forró vízbe belefacsarjuk a citrom levét, megcukrozzuk, beletesszük a spárgát. Kb. 1,5 percig főzzük. Kivesszük, tésztaszűrőn lecsepegtetjük és félretesszük. A tejet feltesszük forrni. Lereszeljük a sajtot, és félretesszük. Megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket, a sajtreszelőn lereszeljük. A margarint egy lábasban lassú tűzön felolvasztjuk. Beletesszük a lisztet, és kissé megpirítjuk. Levesszük a tűzről, felöntjük a felforralt tejjel, és csomómentesen elkeverjük. Beletesszük a kaprot, a lereszelt fokhagymát, belereszelünk egy kevés szerecsendiót, és visszatesszük a tűzre sűríteni. A spárga főzőlevéből kb. 2 decit beleöntünk, beletesszük a sajtot, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a besamelt. Szükség szerint sózzuk. A spárgasípokból négyet összefogva betekerjük egy-egy szelet baconba, és a kikent tepsibe egymás mellé fektetjük. Nyakon öntjük a besamellel, előmelegített sütőbe tesszük, és közepes lángon addig sütjük, amíg a bacon szépen megpirul. A sütési hőfok 180 °C.

Sült spárgás palacsinta

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 db tojás, 1 csipet só, olaj. A töltelékhez: 60 dkg zöld vagy fehér spárga, só, 1 csipet cukor, 8 szál újhagyma, 2,5 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl tejszín, őrölt bors, őrölt szerecsendió, 10 dkg reszelt sajt.

A palacsintatésztához öszszekeverjük a lisztet, a tejet, a tojásokat és a sót, majd olajozott serpenyőben kisütjük. A spárga fás részét letörjük, hozzáadjuk a sót és a cukrot, 1,5 percig főzzük az újhagymával. A lisztet a vajon megpirítjuk, majd leszűrjük a spárgát és az újhagymát, félretesszük, és az így kapott főzőlevével 5 percig forraljuk a rántást. A tojássárgáját a tejszínnel a mártáshoz adjuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a reszelt sajt felével a mártáshoz adjuk. A palacsintákra spárgát és újhagymát fektetünk, összecsavarjuk, ráöntjük a mártást, megszórjuk a maradék sajttal, és 220 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Spárgás pite

Hozzávalók: 25 dkg liszt, só, 4 tojás, 18 dkg hideg vaj, 4 dkg szárított paradicsom, 60 dkg zöld spárga, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, bazsalikom, egy citrom, 15 dkg sajt, 30 dkg ricotta, frissen őrölt bors.

A lisztet egy tálban elvegyítjük a sóval, és hozzáadunk egy tojást. Ráforgácsoljuk a vajat, és hideg vízzel együtt gyorsan összedolgozzuk. A tésztát folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük egy óra hosszat. A szűrőbe öntött paradicsomot lecsepegtetjük. A megmosott spárgasípokat az alsó harmadukon meghámozzuk, és a fás végek eltávolítása után hosszában kettévágjuk. A paradicsomot és a leöblített, lerázott fűszernövények lecsipkedett leveleit finomra aprítjuk. A spárgát a felhevített olajon erős tűzön adagonként megpirítjuk, és konyhai papírtörlőn leitatjuk. A megmosott citrom héját és a sajtot lereszeljük. A ricottát összekeverjük a sajttal, a citromhéjjal, a maradék 3 tojással, a paradicsommal és a zöldfűszerekkel, majd sóval, borssal ízesítjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A vajjal kikenjük a piteformát. A tésztát kerek lappá nyújtjuk, a formába fektetjük, és körben finoman a peremhez nyomkodjuk. A tésztát rövid hűtés után megkenjük a ricottás maszszával, és megrakjuk a sült spárgával. Végül a lepényt 190 fokon készre sütjük kb. 45 perc alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!