Könnyű ebéd, ha sok volt a húsból

2020.05.01. 11:00

Az érettségire készülő Sebestyén Áron egy teljes menüsorral örvendeztette meg szüleit

Ezen a héten rendkívüli módon egy fiatalember, Sebestyén Áron vállalkozott rá, hogy néhány receptjét megossza az olvasókkal. Bár nem mondható, hogy rendszeresen ténykedik a konyhában, de amikor nekilát, egy teljes menüsorral örvendezteti meg a szüleit.

TK

Sebestyén Áron

Fotó: VN

- Az ebéd három fogásból áll – mutatta be kreációit az érettségire készülő Áron. – Elkészítettem egy adag zöldséges kuszkuszt, kaliforniai paprikákban sült tojásokat, mindezek mellé pedig toscanai kenyérsalátát. Mindegyik fogás elkészítése egyszerű. A húsmentes ínyencségek a mediterrán nyaralások hangulatát idézik.

Sebestyén Áron
Fotó: VN

Zöldséges kuszkusz négy főre

Hozzávalók: 35 dkg kuszkusz, különféle friss zöldségek ízlés szerint (javasolt: 1 piros paprika, 1 kígyóuborka, fél fej lila hagyma, kevés brokkoli és sárgarépa), só, bors, koriander, petrezselyem, forró víz, ízlés szerint olívaolaj. Az elkészítési idő körülbelül 20 perc.

A kuszkuszt egy nagyobb lábosba öntjük, amit aztán felöntünk körülbelül 4 dl forró vízzel. (A víz mennyisége befolyásolja, mennyire ázik fel majd a kuszkusz). Körülbelül 15 percig állni hagyjuk, ízlés szerint meg lehet sózni.

Amíg a kuszkuszunk ázik, vágjuk kisebb kockákra vagy akár apróra a zöldségeket, ezeket ízlés szerint meg lehet locsolni olívaolajjal. Megszórjuk a fűszerekkel.

Amikor a kuszkusz magába szívta az összes forró vizet, akkor alaposan keverjük öszsze, és adjuk hozzá az előbb felaprított zöldségeket.

Akár azonnal is fogyasztható, de kevés pihentetés után még finomabb.

Paprikában sült tojás

Hozzávalók: 25 dkg spenót (fagyasztott is lehet, leveles is), 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 db piros kaliforniai paprika, 4 db tojás, olívaolaj, só, bors. Az elkészítési idő körülbelül 45 perc.

A spenótot egy lábasban felengedjük (vagy megmossuk), lecsepegtetjük, aztán kinyomkodjuk. Egy másik lábosban felforrósítjuk a vajat, és hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, amit a vajban megfonnyasztunk. Ha ez kész, hozzáadjuk a spenótot, borsot és sót. A kicsumázott és félbevágott paprikákat megmossuk, és megpirítjuk egy lábosban, amiben olajat hevítünk fel.

Az előkészített paprikákat tepsibe helyezzük, megtöltjük az előbb elkészített fűszeres spenóttal, majd ráütünk mindegyiknek a tetejére egy-egy tojást. Ha ez lefolyna, nincs semmi gond akkor sem. Enyhén meg lehet sózni, majd a kész paprikákat 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a tojások meg nem szilárdulnak.

Toscanai kenyérsaláta

Hozzávalók: 25 dkg szikkadt kenyér (akár pirított kenyér is lehet), 25 dkg koktélparadicsom, 1 teáskanál morzsolt lestyán, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 1 teáskanál morzsolt bazsalikom, 1 teáskanál morzsolt kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint), 1 csomag minimozzarella (kb. 125 g). Az elkészítési idő körülbelül 30 perc.

A kenyeret felkockázzuk, majd egy tepsire helyezzük őket, olívaolajjal enyhén meglocsoljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Mindeközben a koktélparadicsomokat megmossuk, utána olívaolajjal átkenjük.

Miután kivettük a sütőből a kenyérsalátát, hozzáadjuk a mozzarellát
Fotó: VN/Sebestyén Áron

A kenyereket addig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, és a paradicsomokat. Addig sütjük, amíg a paradicsom már puha, de még megtartja a formáját.

Miután kivettük a sütőből, hozzáadjuk a mozzarellát, és kevés olívaolajat locsolunk rá. Bazsalikomlevelekkel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!