Koronavírus Zalában

2020.04.26. 08:00

Most akkor kimozduljunk, biciklizzünk, vagy ne?

A „Maradj otthon” kérés és a szabad levegőn végzett mozgás egészségügyi szempontból sem elhanyagolható hatása között választani sokaknak dilemma.

Keszey Ágnes

Pláne akkor, mikor a közösségi oldalon sokszor igencsak durva hangvételűek azok a hozzászólások, melyet az otthonukat nem elhagyók és a szabadba – túrázni vagy kerékpározni- kimerészkedők között alakulnak ki.

A kormány rendelete szerint veszélyhelyzetben a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására alapos indokkal kerülhet sor, melybe a jogszabály szerint beletartozik az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken. Ez a rendelet szerint egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

Hogy mégis hogyan viselkedjünk, mire figyeljünk ebben a helyzetben, abban – kérésünkre -a Magyar Kerékpárosklub adott tanácsokat.

A szervezet szerint akár munkába is érdemes elindulni biciklivel.

- Könnyebben elkerülhető a többi ember, nem kell mások után kapaszkodókat megfogni, mint tömegközlekedésen. Ráadásul a testmozgás által általánosan is fejleszti egészségünket, immunrendszerünket a biciklizés. A környezet védelme pedig továbbra is szempont lehet, annál is inkább, hogy olasz kutatók kimutatásai szerint szennyezett levegőben jobban terjedt a koronavírus – részletezte Halász Áron a szervezet szóvivője, elnökhelyettes. A kormányrendelet betartására intve további figyelmeztetéseket megfogalmazott.

- Aki most nem tud munkába menni, annak is érdemes biciklivel kikapcsolódni, mert a mozgás segít kiszellőztetni a fejeket, a sok ülés után jó átmozgatni a testet. A csoportos kirándulásokat most sajnos el kell halasztani. A szabályok figyelembevételével érdemes útvonalat választani, tehát kerülve a sokak által látogatott helyeket. Érdemes új útvonalakat, új úticélokat felfedezni – javasolta. Arra a kérdésre, hogy biztonságosak-e járványügyi szempontból a szűk bicikliutak, néhány újabb tanácsot adott.

- Szerencsére itt is mozgásban vagyunk, így csak egy-egy pillanatra lehetünk mások közelében, ha figyelünk. Biciklizés közben is figyeljünk oda, hogy zsebkendőbe, vagy könyökhajlatba köhögjünk, tüsszentsünk. Bicikliutakon a piros lámpánál érdemes úgy sorba állni, mint az üzletben: másfél méter távolságot tartva másoktól. Ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor a kerékpározó éppen hogy kevésbé veszélyes másokra- összegezte a Magyar Kerékpárosklub szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!