Biokertész

2020.03.15. 10:00

Mogyoró, az egészséges desszert

A gyümölcsfák közül a mogyoró törli ki először a téli álmot a szeméből, a többiek még békésen szunyókálnak, amikor ők már a családalapításon is túl vannak.

Fincza Zsuzsa

A mogyorónak a barkája tetszetős, hivalkodó, a nővirág szerény, alig észrevehető

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

Virágai közül inkább csak a porzósok, a barkák a tetszetősebbek, a termő nővirágzat alig észrevehető bordó színű kis pamacs, a 4-16 egyszerű kis bimbó többnyire már decemberben megjelenik. A barkáról a virágport nem a méhek postázzák, február közepétől a téli szelek veszik a szárnyukra.

A mogyorónak a barkája tetszetős, hivalkodó, a nővirág szerény, alig észrevehető
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Nálunk az „olasz” előnévvel ismert európai fajta „mókusmogyoró” (Corylus avellana) honos, erdőszéleken cserjeként, soktörzsű bokorfaként vadon is nő. Az ember már régen befogadta kertjébe is, többen sövényt nevelnek belőle, a tövéből ugyanis hosszú hajtások serege fejlődik, ezek maguktól összefonódnak és áthatolhatatlan természetes kerítéssé cseperednek.

A március éppen alkalmas a mogyoró ültetésére és a metszésére is. A metszést befolyásolja, hogy mogyorónk bokor vagy ebből nevelt törzses bokor, esetleg középmagas törzsű fa. Mivel a mogyoró erős árnyékban nem terem, azért a fákat katlan formára igazítsuk, így kap elég napfényt a korona közepe is, s hasonló okból kell kiritkítani a bokrok belsejét. A virágok mindig az előző évi hajtásokon nőnek, ezért a jövő évi termés érdekében a metszés egyik célja az, hogy mogyoró minél több vesszőt neveljen. A gyengébb ágakat erősen, az erőseket gyengén metsszük vissza, fontos, hogy a felesleges tősarjakat minél mélyebben vágjuk ki.

Érdemes bíbelődni vele, hiszen a mogyoró azonkívül, hogy finom csemege, gyógyító hatással bír. Orvostudósok vetették papírra, hogy már napi 4 deka mogyoró elropogtatásával jelentősen csökkentjük a szívbetegségek kockázatát. Emésztést támogató élelmi rostokban sem szűkölködik, így a kalóriák ellenére az elhízástól is véd, a rostok ugyanis, amellett, hogy serkentik az emésztést, megduzzadnak a gyomrunkban, és már kevéstől is jóllakottnak érezzük magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!