Heteket spórolhatunk meg

2020.01.12. 08:00

A felújítás titka az előre tervezés

Remek dolog a lakás- vagy házfelújítás, ha minden megy a maga útján és idejében. Márpedig a legritkább esetben van ez így. Utólag, hónapok, évek múlva sok mindent másképp lát már az ember, meg is bánhat dolgokat. Ilyen tapasztalatokból teszünk most közkinccsé néhányat.

TBZS

Sok mindent mi magunk is meg tudunk oldani, de ami nem megy, ahhoz hívjunk szakembert a lakás felújítása során. Fontos a jó szervezés, az előre tervezés Fotó: Stockfotó

A felújítás végén a leggyakrabban elhangzó mondatok annak kapcsán, hogy ki mit bánt meg, azok, hogy „egyáltalán belevágtam”, vagy az, hogy „sajnálom, hogy nem értek ezekhez a munkákhoz”. A közös a rossz érzésekben az, hogy meglehetősen nehéz manapság olyan szakembert találni, aki profin, tökéletesen dolgozik, össze tudja egyeztetni a munkát a többi szakemberrel, és ígérete szerinti időben el is végzi azt.

Sok mindent mi magunk is meg tudunk oldani, de ami nem megy, ahhoz hívjunk szakembert a lakás felújítása során. Fontos a jó szervezés, az előre tervezés Fotó: Stockfotó

Pedig létezik ilyen, a titok az, hogy időben el kell kezdeni a szervezést. Legalább egy évre előre kell gondolkodni. Egy közel teljes körű felújítás során szükség lehet burkolóra, vízvezeték-szerelőre, asztalosra, festőre, kárpitosra és másokra. A megbízható szakembert pedig meg kell fizetni, ez a másik dolog. Az olcsóval a legritkább esetben jár jól az ember hosszú távon. A lényeg, hogy mindenkitől írásbeli ajánlatot kell kérni részletes munkaköri és feladatleírással. Aki ilyet nem ad és nem akar szerződést kötni, attól ne várjuk, hogy később, minőségi kifogás esetén felelősséget vállal a munkájáért. Vagy hogy egyáltalán ott lesz a megbeszélt időpontban. Tényleg ezen múlik, így, ha nincs meg az ilyen szakemberre a megfelelő öszszeg, akkor inkább spóroljunk még, és akkor vágjunk bele, amikor megvan rá a pénz. Ha kiválasztottuk a szakembert, azt is jól tesszük, ha megkérdezzük, hogy ő kivel dolgozna együtt szívesen. Legyen az vízvezeték-szerelő, asztalos vagy festő, így könnyebb elérni, hogy a szakik összehangolják a felújítási munkálatokat, és minden rendben haladjon. Azért, hogy ne kelljen hetekig várni, miután szétverték a lakást, leszedték a burkolatokat, és se a konyha, se a fürdőszoba nem áll rendelkezésre. Ha összedolgoznak, akkor heteket, hónapokat spórolhatunk meg a felújításkor. Ezért pedig megéri többet fizetni, főleg, ha a felújítás idejére el is kell költözni, mert akkor máshol úgyis kiadjuk azt az összeget.

A legtöbben azt bánják meg, hogy nem fektették le írásban a teendőket, szabályokat, nem hangolták össze megfelelően a munkálatokat. Pedig, ha időben kezdjük, jut idő arra is, hogy kiválasszuk a megfelelő burkolatokat, anyagokat, bútorokat, színeket. Merthogy utólag már hiába kesergünk az ablaktalan helyiségben lerakott sötét burkolat, a beépített konyhabútor színe, stílusa miatt, az már ott van. Nagyszerű látványprogramok vannak ma már, amelyekkel elképzelhetjük, hogy nézne ki a kiválasztott szín, stílus. De az üzletek, szakemberek mintadarabokat is tartanak, amelyeket haza lehet vinni csekély összegért, és a megfelelő helyiségbe téve segítségükkel kiderülhet, hogy az hogyan „működik” az adott térben. Sok helyen vissza lehet vinni ezeket a mintákat, és visszaadják az árát. Érdemes előre olvasni a tervezett munkálatok kapcsán, sokan mondják el véleményüket például a beépített vagy akriltálcás zuhanyzók, a szabadon álló vagy az akril- és fémkádak apropóján.

A falfestékekről és burkolóanyagokról is kérhetünk véleményt az üzletben, és kapunk segítséget a választáshoz a közösségi oldalakon is. Biztosan lesz olyan, aki már használta, azt, amit mi szeretnénk vásárolni, és tud arról véleményt mondani, tapasztalatot megosztani.

Egy-egy érdekesebb elképzelés vagy különleges megoldás esetén pedig könnyebb azt mondani, hogy ez nem kivitelezhető, mint megtalálni a megfelelő megoldást – szokták mondani azok, akik már találkoztak a kéréseket elhárító szakemberekkel. A kifogások esetén érdemes kicsit határozottabbnak lennünk, ha úgy gondoljuk, hogy az fontos eleme a felújításnak. Az azonban soha nincs meglepetések nélkül, valami nem várt plusz mindig előbukkan. Ezekre is készüljünk fel legalább lelkileg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!