Kertészet

2019.09.04. 12:00

Már készülhetünk az árvácskák szezonjára

Lassan lejár az egynyári virágok ideje, de a hobbikertészek most sem maradnak munka nélkül.

Szabó Judit

Árvácskát már szeptemberben lehet ültetni Fotó: Szabó Judit

Augusztus végére általában már veszítenek a szépségükből a tavasszal vagy nyáron kiültetett muskátlik és petúniák, de már szeptember elején gondoskodhatunk a pótlásukról, hiszen megjelentek a kertészetekben az árvácskák, a krizantémok és az évelő őszirózsák is számos változatban. Simon Ferenc szakértő, keszthelyi kertészettulajdonos lapunknak elmondta: ezeket a virágokat ősszel kell elültetni, és ugyanúgy megfelel nekik a balkonláda vagy a dézsa, mint a muskátliknak.

Árvácskát már szeptemberben lehet ültetni Fotó: Szabó Judit

Fontos, hogy a fajtának megfelelő földet válasszunk, és a tápoldatozást is meghálálják ezek a növények. Lassan előkészíthetjük a helyet a hagymás virágoknak is, ha azt szeretnénk, hogy tavasszal tulipánok, nárciszok, krókuszok bontsák ki szirmaikat a kertünkben. A hagymákat szintén ősszel kell a földbe raknunk.

A muskátlik ideje lassan lejár, beszerezhetjük helyettük az ősszel ültetendő virágokat Fotó: Szabó Judit

– Ilyenkor ültethetjük el az áttelelő fokhagymát, és azt szoktuk mondani, hogy amikor a diákok először hátukra veszik az iskolatáskát, akkor kell elültetni palántának az áttelelő salátamagot – mondta Simon Ferenc. Az aktuális teendők közé tartozik a leanderek felkészítése a téli időszakra. Mielőtt fagymentes helyre tennénk ezeket a mediterrán növényeket, nézzük át alaposan, hogy nincs-e kártevő rajtuk, mert ha van, le kell permetezni a megfelelő szerrel, hogy a növény ne legyen fertőzött, amikor bevisszük a szabadból lehetőleg egy világos, fűtetlen, száraz helyiségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!