A filmezés az élete

2019.09.08. 11:30

Félúton a siker felé – Beszélgetés a kanizsai rendező Lendvai Kristóffal (videó)

A kanizsai Lendvai Kristóf neve bizonyára nemcsak a filmszerető közönség számára cseng már ismerősen. A korát meghazudtoló profizmussal dolgozó rendező sikerének a titkát fejtegettük.

Ujvári Klaudia

Lendvai Kristóf

Forrás: zaol.hu

Fotó: Ujvári Klaudia

Lendvai Kristóffal kapcsolatban legutóbb a Félúton című kisjátékfilm zalaegerszegi bemutatója révén írtunk, majd hírt adtunk a film kulisszatitkairól is. Most azonban egy merőben más jellegű beszélgetésre invitáltuk. Abba a nagykanizsai moziterembe látogattunk el, ahol már műsorra tűzték második filmjét.

Viszont ne szaladjunk ennyire előre! Még alsós volt, amikor színpadi előadásokban játszott, akkor úgy gondolta, hogy a színészi pályát választja. Időközben jobban elnyerte a tetszését a gyártási vonal, amikor nem feltétlenül ő állt a kamerák kereszttüzében. Idén nyáron, a zalaegerszegi Kvártélyházban Tompa Gábor ügyvezető igazgató mellett színházi rendezőasszisztensként is tevékenykedett.

Lendvai Kristóf
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

Támogatók

A film létrejöttét a nagykanizsai és zalaegerszegi önkormányzat mellett megannyi zalai cég, szervezet és magánszemély támogatta. Ezenkívül neves szakmai támogatókkal is büszkélkedhetnek. Ilyen például az Oscar-díjas Deák Kristóf, akivel nagykanizsai látogatásakor nyílt lehetősége hosszabban beszélgetni. Deák Kristóf kijelentette: hozzá képest „rocksztár”. Ő maga 30 évesen kapta meg az első díját, a Mindenkivel pedig 2017-ben nyert Oscart. A Félúton című legfrissebb alkotást elküldték neki, még várják a visszajelzését.

A másik szakmai segítő az a Ferenczy Gábor, aki hazai viszonylatban nagyon sok kisjátékfilmnek a producere. Dicsérte az előző, Majdnem eltoltam című filmet, illetve a mostaniba egyszerűen nem tudott belekötni. Európa egyik legnagyobbja, az amerikai produkciónak helyet biztosító Origo Filmstúdió konkrét technikai segítséget ajánlott fel.

Kettősség

Gimnazistaként a délelőttöket az iskolában tölti, de közvetlenül utána már vetítések, interjúk és felkérések várnak rá. Videónkban még több háttérinformációt árul el a Félúton című film készítéséről, az eddigi eredményeiről, s arról, hogy hogyan viszonyulnak hozzá a kortársai.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=uyfK7PEmEbk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!