A zsírpárna nem tudja, honnan kéne eltűnnie

2019.09.15. 07:00

Adrovicz Béla szerint az edzésben is fontos a harmónia

Az ősz beköszöntével életünk visszatér a „rendes kerékvágásba”, a gyerek beül az iskolapadba, s mi is munkába temetkezünk a számítógép előtt.

Magyar Hajnalka

Adrovicz Béla: A sportolásra szánt idő megteremtése akarat kérdése

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Hogy ne csak szép emlék legyen a nyári aktivitás, a rendszeres mozgást a több gyűrődéssel járó szürkébb napokon is érdemes beépíteni az életünkbe. Mit tanácsol a szakember azoknak, akik ebbe csak most vágnak bele?

– Alapszabály, hogy a sport legyen rendszeres, s lehetőleg mozgasson meg minden testrészt – mondja elöljáróban Adrovicz Béla erőnléti edző. – A mozgásra szánjunk minimum fél órát, de lehetőség szerint inkább többet. A fokozatosság szintén alapvető, kezdjünk heti 2-3 alkalommal.

Adrovicz Béla: A sportolásra szánt idő megteremtése akarat kérdése
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A szakember kifejti, testünk karbantartására a gimnasztika, a saját testsúly mozgatása vagy a gépekkel zajló erősítés egyaránt választható. A lényeg az, hogy a mozgás kihívásra késztesse a testünket, s hogy kedvet érezzünk az adott mozgásformához. Tapasztalat hiányában, különösen a súlyzókkal való edzésnél, mindenképpen tanácsos szakképzett edző segítségét igénybe venni. Gyerekeknél, ha a csemete mozgás helyett inkább a számítógép előtt töltené az időt, sokat lendíthet a dolgon, ha közösségben végzett csapatsport felé terelgetjük.

Adrovicz Béla elmondja, a testedzésben is fontos szerepet kap a természetesség és a harmónia. Ha például valaki a hasi úszógumi ledolgozását tűzi ki, hiába végez célirányos gyakorlatokat, csalódni fog. A zsír ugyanis nem „tudja”, honnan kellene eltűnnie, a test energiafelhasználása globális, a zsírszövet lebomlása az egész testet érinti. Sok függ az alkati adottságoktól, a genetikától is, általában arról a testtájról tűnik el utoljára a zsírpárna, ahol elsőként megjelent. A hasizom erősítése persze eredményezhet feszesebb, laposabb hasat, de ez nem azt jelenti, hogy célzottan onnan „olvad le” a zsír.

S mikor végezzük a gyakorlatokat? Reggel korán? Este későn? Úgy hírlik, egyik sem egészséges, a kettő között viszont dolgozunk…

– A sportra szánt idő megteremtése valóban nem könnyű, de alapvetően akarat kérdése. Ha elég erős az elhatározás, s a támogató, bátorító közeg sem hiányzik, sikerülni fog. Egyénektől függ, hogy mikor esik jól a mozgás, ki kell próbálni, hogy a reggeli vagy az esti sport jön be. Általánosságban elmondható, hogy reggel kell hagyni fél órát a szervezetnek, hogy felébredjen, továbbá nem tanácsos erőteljesebb mozgást végezni éhgyomorra, mint ahogyan az étkezést követő 1,5-2 órában sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!