Gasztronómiai program

2019.05.21. 12:00

Mura térségének legízletesebb rétesei versengenek Csentén

Május 25-én immár második alkalommal rendezik meg a Muravidéki Rétesnap elnevezésű gasztronómiai programjukat a csentei helyi közösséggel összefogva a település civil szervezetei. A programot kulturális bemutatók egészítik ki.

Gyuricza Ferenc

Az I. Muravidéki Rétesnapot tavaly május közepén rendezték meg a határon túli, magyarlakta településen, s a hagyományőrző gasztronómiai program sikere a szervezőket is meglepte. Nemcsak a benevezett rétesek mennyisége, de az érdeklődők száma is felülmúlta az előzetes várakozásokat. Mindez megerősítette őket abban, hogy a programot évenként megismételjék.

A II. Muravidéki Rétesnapot a május 25-én tartják, s ezúttal már bővebb tartalmat kap a program. Idén is meghirdetik a rétessütő versenyt, amelynek célja a Muravidék legjobb hagyományos, illetve kelt rétesének kiválasztása. A verseny nyitott, azaz arra bárki benevezhet otthon előre elkészített rétesekkel, melyeket a rendezvény napján, déli 12 és délután két óra között, a faluotthonban kell leadni.

Maga a program délután egy órakor az Orbán-szobornál ünnepi szentmisével kezdődik. Az ünnepélyes megnyitót már a faluotthonban tartják, a tervek szerint fél háromkor, ezt kulturális műsor követi, melynek keretében az Új Muravidék citeraegyüttes, a lendvai horvát nemzetiségi kulturális egyesület néptánccsoportja, a gyertyánosi Mantrasi és Romani Jilo tánccsoportok, valamint a helyi népdalkör működik közre. Négy órától Feke Pál énekes mutatja be műsorát, ám előtte a legszebb muravidéki konyhakötény ver­seny eredményhirdetésére kerül sor. A rétessütő verseny díjkiosztó ünnepsége öt órakor kezdődik, zárásként pedig egy szlovén zenei együttes, a Zlata Zila szórakoztatja majd a rendezvényre kilátogató közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!