A szakma első ecsetvonásától a mai modern sminktechnikákig

2019.05.28. 11:30

A kanizsai Karda Jázmin sminkmester új szépészeti vizekre evezett

A tetováló­tű megszelídítése után a sminkmesteri szakmát is kitanulta Karda Jázmin, aki az egyediséget képviseli, s szeretné, ha minden nő az egyéniségéhez megfelelő sminket választana.

Benedek Bálint

Karda Jázmin épp Kincs Dóra arcára készített egy alkalmi, látványos sminket

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Jázmin már gyermekkora óta imádott rajzolni, a tetoválást a televízióban egy amerikai valóságshow-ban kedvelte meg. A Miami környékének szalonjaiba engedett betekintést Kat Von D női tetováló, aki azonnal a múzsája lett, s minden porcikájában azt érezte: megtalálta a hivatását.

– Ugyanígy megbabonázott a sminkmesterség kitanulása, szerettem volna a bennem rejlő lehetőségeket fejleszteni, a kézügyességemet tökéletesíteni – mesélte Jázmin. – Egy olasz divatcég összetett kurzusára jelentkeztem, ami szé­les körű ismeretekkel ruházott fel. A sminkelés alapjait gazdag történelmi áttekintés színesítette, amelyben a szakma első ecsetvonásától a modern világ technikáin keresztül sokrétű információkat kaphattunk. Érdekes időutazást tettünk az 1910-es évektől, amikor még szenet és különféle növényeket használtak színezőanyagokként. A korszakok divatja eltérő módon formálta a nők életét.

Karda Jázmin épp Kincs Dóra arcára készített egy alkalmi, látványos sminket
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A sminkest a századelő „pin-up girl” jelensége nyűgözte le. Az amerikai rock and roll a filmvászonról ismert, a nők piros pettyes ruhát húztak, vastag tusvonallal és élénkvörös rúzzsal emelték ki ajkukat. Kedveli az 1970-es évek trendjét, a diszkókorszakot, ahol vibráltak a színek, a látványosság állt a középpontban. A 2000-es években a finomabb vonalak kerültek előtérbe, manapság már nincs külön karakterük a sminkeknek. Viszont az egyedi és különleges igazán, aki mer önmaga lenni. De ehhez ki kell lógni abból a bizonyos sorból.

Fülöp Anna Bíborka állt modellt…
Fotó: ZH

– A képzés megtanított különféle speciális, extrémebbnek számító technikákra – tette hozzá Jázmin. – A tetováláshoz hasonlóan itt is kialakítottam a saját irányvonalamat, melyben a szemhéjtus került a középpontba. Felhasználása szerteágazó, különféle mintákat, motívumokat lehet az arcra rajzolni. Ez hasonlít talán a legjobban a tetoválótűre, ezért lett jó „barát”. A satírozási technikák széles tárházával meghökkentő, kitűnő sminkeket lehet készíteni. A műszempilla az egész „alkotást” megkoronázza, ugyanis már léteznek olyan verziók, melyekbe tollakat tűznek vagy kövekkel díszítik.

…a fiatal kanizsai tehetség mestermunkájához
Fotó: ZH

Úgy érzi, valaki attól válik igazán sminkmesterré, ha minden alapot és technikát tökéletesen elsajátít, van kézügyessége, s beleviszi az egyéniségét a munkájába, ismerve a vendég karakterét. Jázmin szakmai bakancslistája még közel sem teljes, szeretne maszkmester lenni, mellyel tovább bővítheti látókörét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!