Speciális gyakorlatok

2019.03.03. 11:30

Torna, férfiaknak is – Az elváltozások már fiatalkorban megjelenhetnek

Az intimtorna hallatán elsősorban a nők jutnak eszünkbe, miközben egyre több férfi számára is segítséget jelentenek a speciális gyakorlatok.

Arany Gábor

A tréningen a 300 gyakorlatot tanít meg Gaál Erzsébet

Fotó: Pezzetta Umberto

Hazánkban a különleges testmozgás kifejlesztője Kriston Andrea, akitől Gaál Erzsébet is tanult. A három gyermeket nevelő fiatalasszony a budapesti életet pár éve váltotta át pusztaedericsi otthonra. Mint elmondta, kertészmérnöki főiskola után biológiatanári végzettséget szerzett, és szinte véletlenül keltette fel érdeklődését a Kriston-féle torna, de annyira, hogy elhatározta, maga is tanítani fogja.

– Sokként ért, amikor találkoztam a módszerrel, s nagyon megtetszett – fogalmazott. – Az egyetemi évek alatt rengeteg mindent elsajátítottunk, boncoltunk, anatómiát tanultunk, de azt nem tanították meg nekünk, mi az egészség védelme – mondta. – Belevetettem magamat a trénerképzésbe, ez 2008-ban történt, és közben Budapesten gimnáziumban tanítottam –tette hozzá.

Aztán édesapja révén két éve Zala megyébe, Pusztaedericsre költözött, és egyre több időt tölt az intimtorna oktatásával, férfiak számára is.

– Nagyon sok embernek van intim szerveket érintő tünete nőknél, férfiaknál egyaránt. Az elváltozások már fiatalkorban megjelenhetnek: menstruációs zavarok, megfoganási nehézség, a petefészket, a méhet érintő betegségek, ciszta, mióma, illetve korai magömlés, erekciós zavar, libidóhiány, prosztataproblémák. Szerencsére inkontinencia, alhasi szervek süllyedése estén ma már a műtét csak akkor kerül szóba, ha az intimtorna már nem segít, mert az orvosok először azt javasolják. A belső szervek, a medencefenéki izmok ugyanis tornáztathatók.

A tréningen a 300 gyakorlatból álló mozgássor elsajátításával alakítjuk ki ezen a nem látható testrészen a mozgásismeretet és az izomérzékelést. Az otthon végezhető egyéni gyakorlatsorral pedig komoly élettani változást érhetünk el, amely csak pár perces gyakorlást jelent a mindennapokban. Ennek segítségével az inkontinencia megszüntethető vagy jelentősen mérsékelhető, a hüvelyi feszesség növelhető, az aranyér elmulasztható – emelte ki. – A tapasztalatok szerint gyakran már három-négy hét alatt megszűnik a vizelettartás problémája – mondta.

A tréningen a 300 gyakorlatot tanít meg Gaál Erzsébet
Fotó: Pezzetta Umberto

Gaál Erzsébet véleménye szerint a nők jobban figyelnek a testükre, hamarabb ráveszik magukat arra, hogy tegyenek az egészségükért. Pedig a férfiak körében is már fiatalon megjelennek a problémák, gyakori a prosztatagyulladás. Ezt kiválthatja kórokozó, illetve izombefeszülés, utóbbi pedig olyan érzetet kelt, mintha be lenne gyulladva a prosztata. A tapasztalatok szerint a civilizált, hajszolt életmód miatt a prosztata már nemcsak az idősödő férfiaknak okoz kellemetlenséget.

– Emellett a tesztoszteron szintjének csökkenése is kiválthatja a prosztata megnagyobbodását. Ezért a férfiaknál mindig fontos, hogy olyan élethelyzeteket teremtsenek maguknak, amelyek megnövelik a tesztoszteronszintjüket – magyarázta. – Tehát az öröm­érzés jótékony hatású, míg a depresszióra hajlamosak, a stresszesek fokozott veszélynek vannak kitéve – emelte ki. – Ezért ha valakinek sok feszültséggel jár a munkája, az az otthonába is el fogja kíséri, ami viszont már a párkapcsolatban is megmutatkozik. A tréningeken ezért olyan, az érzelmekre is ható folyamat zajlik, amelynek hatására csökken a ­stressz, illetve változik a stresszre való reakció. A kiegyensúlyozott, önbizalomtól duzzadó férfinak kevesebb gondja lesz idősebb korában a testével is, ha egyébként az érzelmi életére is figyel – tette hozzá.

A gyakorlatokat ezért nemcsak időskorban, hanem már évtizedekkel korábban célszerű elkezdeni. Azt is kevesen tudják, hogy a fizikai edzettség fenntartásakor, például az edzőtermi gyakorlatoknál mi mindenre kell figyelni. Nemcsak a testtartás számít, hanem a lelkiállapot is, hacsak nem akar valaki magának méretes aranyeret összehozni.

– Az altesti belső izomzatot erősítő gyakorlatok fokozzák a libidót, a magömlési kontrollt, növelik a férfihormonszintet – folytatta. – Ezt kiegészítjük a külső izomzat megerősítésével, azaz a turbósító gyakorlatokkal, amelyek az altest vérellátást javítják, ami viszont a gyulladások legfőbb ellenszere. Ettől például a hímivarsejtek száma növekszik, minőségük javul, és ez megmutatkozik a szexuális élet színvonalában is – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!