Hidegrekord

2019.01.09. 13:00

Mínusz 26,8 fok és háromméteres hófal – ilyen kemény tél volt Zalában 1987-ben

Archív fotókat válogattunk, hogy felidézzük, milyen zord volt a tél 1987-ben Zalában.

zaol.hu

1987. január 14. Hottó határában

Olvasóink között bizonyára vannak, akik még jól emlékeznek arra, milyen kemény volt 1987 tele.

Mínusz 26,8 fok és háromméteres hófal

Sorozatos hidegrekordok dőltek meg, havazás és hófúvás nehezítette a közlekedést és a termelést, települések váltak megközelíthetetlenné. Íme egy kis ízelítő az 1987-es megyei történésekből:

Így számolt be a Zalai Hírlap 1987. január 12-én az eseményekről:

Fotó: ZH Archívum

Lelassult a közlekedés Zalaegerszeg térségében

„Vasárnapra virradóra egész éjszaka dolgoztunk, jó ha két órát aludtam az éjszaka, a többiek ennyit se – nyilatkozta Fullár Gyula, a Szombathelyi Közúti Igazgatóság Zalaegerszegi Üzemmérnökségének vezetője. – Ám azt hiszem, hogy a soronkövetkező éjszaka még ennyit sem fogunk aludni. Hiába, kevesen vagyunk arra a 410 kilométer hosszú útra, ami a felügyeletünk alá tartozik.”

Fotó: ZH Archívum

Hófúvás Kanizsa térségében, gondok a személyszállításban

„Vasárnap délben 12 centiméter vastagságú volt a hótakaró Nagykanizsán. Azaz csak ott, ahol a viharos erejű szél nem hordta. Mert bár szombat estig csendesen hullottak a pelyhek, 22 órától feltámadt a 60-70 kilométeres óránkénti sebességű, viharos erejű szél.”

Fotó: ZH Archívum

Nagy közdelem a hó és a szél támadása ellen

„Az utazási lehetőségek továbbra is korlátozottak – a hegyi járatok közül továbbra is sok kimarad, a távolsági járatok jelentős része el sem indul – a vasút és a gyorsvonatokat személyvonatként közlekedteti. Megerősítették azt a korábbi döntést, hogy a zalakarosi SZOT-üdülőben a hétfőn esedékes turnusváltást el kell halasztani.”

Fotó: ZH Archívum

Szolgáltatási, ellátási helyzetkép

„A rendkívüli időjárás gondokat okozott megyénk energiaellátásában. Ám annak érdekében, hogy a lakosság az üzemek és közintézmények Zala valamennyi településén hozzájussanak villanyhoz, gázhoz, tüzelőanyagokhoz, az érintett vállalatok mindent megtesznek.”

Az archívumunkból havas képeket válogattunk abból az évből: érdemes megnézni, hogy milyen állapotok uralkodtak akkor a megyében!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!