Születéstől – elmúlásig

2019.01.15. 17:30

A Csádé zenekar kétszer másfél órába sűrítette az életet

A Kárpát-medencében egyedülálló módon, kétrészes komplex műsorban mutatta be az ember életének fontosabb állomásait, az azokhoz kötődő népdalokat, énekeket és táncokat a 2014 tavaszán alakult Csádé zenekar. A zalai tagokból álló népzenei együttes az első részt még 2016-ban, a másodikat pedig az elmúlt esztendő végén, évzáró koncertjén mutatta be.

Gyuricza Ferenc

A Csádé népzenei együttes és kisegítő zenészeik. Elöl balról jobbra Simon Norbert, Csonka Boglárka, Besenyei Viktória, Kovács Brigitta és Babos Attila. Hátul Gubinecz Ákos, Henczi Dávid és Takács István Fotó: Gyuricza Ferenc

A zenekar 2016-os évzáró koncertjén bemutatott első rész A születéstől a lakodalomig címet viselte – s így értelemszerűen ehhez az életszakaszhoz is kapcsolódott –, míg a tavaly decemberi műsor a menyegzőtől az elmúlásig címet kapta. A zenekar vezetője, az énekes-citerás Gubinecz Ákos szerint ezzel egy olyan produkciót tettek le az asztalra, amelyre tudomása szerint még nem volt példa.

– Hasonló összeállítás valószínűleg készült már, de mi olyan részletesen mutattuk be az egyes életszakaszokat, amire még valóban nem volt példa – mondta a zenekar vezetője.

– Nemcsak zenével és dalokkal, de táncokkal is, így kétszer másfél órás műsorral sikerült meglepnünk a közönségünket. Arra is törekedtünk, hogy a lehető legszínesebb legyen az összeállítás, azaz valamennyi Kárpát-medencei dialektusból válogassunk.

Gubinecz Ákos hozzátette, a két évvel ezelőtti első rész sokkal könnyebben összeállt. Leginkább azért, mert annak idején az ember életének legnagyobb történései, fontosabb eseményei a lakodalommal gyakorlatilag befejeződtek. A születés, a gyermekkor, a szerelem időszaka, a férfiak esetében a katonaévek, amelyek mindegyikéhez népdalok, táncok kapcsolódnak. Az élet második felében, a menyegzőt követően a munka és a mulatság volt az, ami a népzenében megjelent, valamint a vallásos énekek, mert bár a vallás mindig fontos szerepet játszott az ember életében, ám ahogy idősebbé vált, úgy jelentett számára egyre többet. Különösen az élete vége felé adott neki kapaszkodót.

– A második rész elkészítésére az első sikere ösztönzött bennünket – mutatott rá az énekes. – Nem azonnal döntöttünk róla, de egy idő után egyre többet beszéltünk arról, hogy milyen jó lenne befejezni, teljessé tenni ezt az összeállítást. Maga a megvalósítás is nagyon hosszú folyamat volt. Egyrészt azért is, mert túl azon, hogy a cím eleve adta magát, a koncepciót is ki kellett találni. Mit tehetünk bele, az ember életének melyik állomásai jelenjenek meg benne, hiszen a későbbi életszakaszokban valóban kevés olyan esemény volt, amihez konkrét dalok, táncok kötődtek. Másrészt oly’ módon kellett felkutatnunk ezeket, hogy az első részhez hasonlóan a lehető legtöbb tájegység zenéi és táncai megjelenjenek a műsorban. Akárcsak az első rész esetében, ezúttal is főleg a kis-magyarországi dialektusra támaszkodtunk, kivéve a vallásos énekeket, azok többsége ugyanis Moldvához köthető. Zala ezúttal az ivódalokkal képviseltette magát.

Ákos azt sem titkolja, a zenekarnak komoly tervei vannak az immár teljessé vált műsorral. Úgy fogalmaz: összeállt a történet, kétszer másfél órában, egy szünettel az ember teljes életútján végigvezetik zenével, dallal, énekkel, tánccal a nézőt. Ez a program színházakba való.

A Csádé népzenei együttes és kisegítő zenészeik. Elöl balról jobbra Simon Norbert, Csonka Boglárka, Besenyei Viktória, Kovács Brigitta és
Babos Attila. Hátul Gubinecz Ákos, Henczi Dávid és Takács István Fotó: Gyuricza Ferenc

A Menyegzőtől az elmú­lás­ig című második részben a Csádé tagjai – Gubinecz Ákos, az énekes-fúvós-citerás-kobzos Csonka Boglárka, a prímás Kovács Brigitta, a kontrás Babos Attila és a nagybőgős Takács István – mellett az I. Göcseji Népzenei Tábor énekesei, a narrátor Szalay Cecília, Németh Viktória és Deák Bálint táncosok, a nagybőgős-harmonikás Simon Norbert, valamint két hegedűs, Besenyei Viktória és Henczi Dávid működtek közre. Utóbbiaknak szoros a kapcsolata a zenekarral, hiszen az év során több alkalommal is kisegítették a Csádét.

– Kovács Brigitta nagy örömünkre immár második gyermekének is életet adott, ami azzal is együtt járt, hogy kevesebbet tudott velünk zenélni – magyarázta Ákos. – A nyári és az őszi szezont is szinte teljesen kihagyta, ám szerencsére olyan zenésztársakkal tudtuk a hiányát pótolni, akik maximálisan illenek a zenekarba, s akik mindig a tőlük telhető legtöbbet nyújtották a műsorok során.

A Csádé rendkívül eredményes évet tudhat maga mögött. Ákos úgy fogalmazott: eddig még egyik nyaruk sem volt olyan sűrű, mint a 2018-as, de ősszel is rengeteg fellépésük volt. Közreműködtek a Gyenesdiási Dalárda CD-felvételén, az ausztriai Bad Radkersburgban, a Négy nemzet fesztiválján ők képviselték hazánkat, s elindítottak egy folk-kocsma sorozatot is, amelyet helyhiány miatt ugyan ideiglenesen abba kellett hagyniuk, de a folytatásáról nem mondtak le, ugyanis meglátásuk szerint a közönség részéről nagy igény lenne rá. A jövőbeni terveket illetően Ákos egy önálló lemezfelvételt említett – ezzel azonban mindenképpen meg szeretnék várni azt az időpontot, amikor Kovács Brigitta újra száz százalékosan részt tud venni a közös munkában.

– A Göcseji Népzenei Tábort is folytatni szeretnénk, személy szerint nekem talán az volt a legfontosabb a 2018-as év eseményei közül – toldotta meg Ákos. – Az a tudat, hogy vannak gyerekek, akiknek át lehet adni a tudást és a népzene szeretetét, minden mást felülír. A magam részéről azon leszek, hogy 2019-ben is legyen tábor, méghozzá a felnőttek számára is, hogy ők is élvezhessék a dalokat, mert erre is nagyon nagy igény mutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!