Szép otthon

2018.12.08. 15:30

Magyar-Huszár Nóra lakberendező: Rendkívül változatosak az idei karácsonyi trendek

Az idei esztendő őszi-téli lakásdekorációs trendjeinek alapját a fa, az üveg, a fonál képezi, s hangsúlyos szerepet kapnak a díszítésben a tobozok, termések, ágak.

Varga Lívia

Öblösebb vázából vagy dunsztosüvegből akár dekoratív asztali dísz is készülhet, mutatja Magyar-Huszár Nóra Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A fa jellemzően népies motívumokkal faragott, a mottó pedig: hozzuk be a természetet a lakásba – kezdi Magyar-Huszár Nóra zalaegerszegi lakberendező. – Hangsúlyosak a különféle rusztikus textíliák: kézimunkák, hímzett textilek, szőttesek és pamutvászon. Az őszi-téli lakásdivatban, csakúgy, mint az öltözködésben, nagyon trendi a különböző mintájú anyagok keveredése, például a kockás az állatmintával, a pöttyössel, vagy a pötytyös a virágossal – magyarázza.

Dunsztosüveg és váza minden háztartásban van, ezekből kis fantáziával hangulatos adventi dísz készíthető. Tegyünk az üvegbe elemes LED-füzért, s máris kész az ünnepi dekoráció. Vagy, ad alternatívát könnyen elkészíthető asztaldíszre a lakberendező, állítsunk a közepébe gyertyát, rakjuk körbe különféle bogyókkal, termésekkel, az üveg szájára pedig kössünk masnit.

A jól megválasztott és elegáns kiegészítők is emelik az ünnep fényét
Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– Mint minden évben, idén is megvannak a karácsony nemzetközi trendjei, amelyek inspirációt nyújthatnak a fenyőfa és a lakás ünneplőbe öltöztetéséhez – hangsúlyozza Magyar-Huszár Nóra. – A „vibráló örökség” fantázianévre hallgató irányzat a tradicionális téli hangulatot csempészi be otthonainkba a nép- és iparművészetből vett, természetes hatást keltő motívumokkal, gravírozás, maratás, festés és hímzés által. Színei a mustár, az olajzöld, a grafit és a piros.

Az „eklektikus gyűjtemény” sokoldalú, dinamikus, feltűnő lakásdekorációt feltételez, kiindulópontját az extravagáns trendek képezik. Domináns tónusai a rózsaszín, a citrom, a mandarin, az azúrkék és kontrasztként némi fekete – mindez finom virág- és lepkemintákon.

Öblösebb vázából vagy dunsztosüvegből akár dekoratív asztali dísz is készülhet, mutatja Magyar-Huszár Nóra Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A „kiegyensúlyozott letisztultság” tiszta, egyszerű, tökéletes, a stílust a japán esztétika ihlette. Vonzó, mert nyugodt és harmonikus. Színei a fényes, hűvös szürke, a mélybordó, a rózsaszín és a fekete. Az így dekorált enteriőr ragyogó és elegánsan díszített. A „pompás történelem” bútor- és anyaghasználatában, s a kiegészítőkben a múltra tekint vissza, ám szemléletmódja modern. Sötét, telített színek – sötétkék, smaragdzöld, meleg arany – jellemzik a stílust, amely az anyagok tekintetében drágakövekkel, gyöngyökkel, márvánnyal, fémhatású felületekkel, nagy tollakkal és egzotikus levelekkel operál.

A textilek színe és mintája is lehet karácsonyi

– Ezekből az inspirációkból mindenki kiválaszthatja a neki tetsző, s a lakásába illő motívumokat, ezzel is emelve az ünnep fényét – teszi hozzá a lakberendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!