2018.11.18. 07:00
Így kóstoljunk whiskyt – A szakértő megmondja, miért értékesebb a nők véleménye
Sokan szeretnek whiskyt inni, ami nem jelenti azt, hogy tisztában vannak a kóstolása fortélyaival is. Ami – talán nem meglepő – több részletében hasonlít a borkóstolás folyamatához.
Dave Francis – 25 éve whiskyvel dolgozik, s a munkája a szenvedélye Fotó: Red Lemon Media
Dave Francis 25 éve dolgozik whiskyvel. Évente átlagosan 250 tréninget és kóstolót tart, több könyvet is írt a témában – a Red Lemon Media az idei Whisky Show kapcsán kérte ki a véleményét. A borkóstolással kapcsolatos első hasonlóság: indításként megragadjuk a poharat (skót módi szerint akár két kézzel), majd „megpörgetjük” tartalmát és kezdődhet az elemzés.
A SZÍN attól függően változik, hogy hány évet töltött hordóban az ital. Általánosságban elmondható: minél idősebb a whisky, annál mélyebb a színe, lehet akár mélysárga vagy mahagóni árnyalatú is.
AZ ILLAT elemzése kapcsán a szakértő fontos tanácsa: ne dugjuk az orrunkat túl mélyen a pohárba, inkább pörgessük a poharat és tartsuk pár centire az orrunktól a stílusjegyek azonosítása végett.
AZ ÍZ próbája egy kis korty lenyelésével kezdődjön. Majd érdemes közepesen nagy levegőt venni szájon át, hogy átjárja a nyelvünket a zamatok kavalkádja. Végtelen mennyiségű íz beazonosítható whiskykóstolás közben, szinte bármit érezhetünk, így nincs „rossz” válasz. Dave Francis tapasztalatai szerint egyébként a nők sokkal több ízt tudnak párosítani egy whiskyhez.
JÉGGEL VAGY ANÉLKÜL? Sokan jégkockával isszák a whiskyt, ami nem szentségtörés. De fontos tudni: a víz megváltoztatja az italt, az olvadás miatt akár percek alatt egész más lesz a whisky.