„szedd magad”

2018.10.22. 07:00

Szüretelik a datolyaszilvát – Az ültetvény hamarosan új területekkel bővül

Hosszú sorok kígyóztak szombaton a datolyaszilva-ültetvényen, Harcz Endre és testvére, Harcz Balázs birtokán. A „szedd magad” akció keretében az ország több pontjáról érkeztek az érdekes gyümölcsért.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter (balról) és Harcz Endre szombaton közösen szedte a datolyaszilvát a becsehelyi ültetvényen Fotó: Szakony Attila

Az egyhektáros ültetvényen hatszáz darab fa áll, ebből közel kétszáz ontotta a termést. Túlzás nélkül állíthatjuk, ottjártunkkor szinte lépni sem lehetett, annyian szedtek a gyümölcsből.

A térség országgyűlési képviselője, Cseresnyés Péter miniszterhelyettes figyelemmel kíséri az ültetvény fejlődését, hiszen tavasszal az új csemeték telepítésénél már jelen volt.

– A datolyaszilvát mediterrán gyümölcsként ismertük meg, ám Murafölde leleményes gazdái bebizonyították, hogy megfelelő gondoskodással ezen a területen is életképes lehet – mondta Cseresnyés Péter. – A kivi vagy éppen a datolyaszilva termelőitől is tudjuk: a Mura menti dombvidék klímája tökéletesen alkalmas ilyen vitaminbombák termesztésére.

Cseresnyés Péter (balról) és Harcz Endre szombaton közösen szedte a datolyaszilvát a becsehelyi ültetvényen
Fotó: Szakony Attila

A miniszterhelyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a szabad területek, zártkerti ingatlanok, amelyeket elhagynak tulajdonosaik, alkalmasak akár a datolyaszilva termesztésére is. A növény törődést igényel, ám kevesebbet, mint például a szőlő.

A terület egyik tulajdonosa, Harcz Endre elmondta: ahol korábban a magyar gazdák próbálkoztak, ott nem élt meg a gyümölcs, ám a becsehelyi dombok között otthonra talált. A gazdag termésnek köszönhetően a jövőben újabb területekre kerülhet a nemesített fából. Ennek köszönhetően talán a boltok polcaira is juthat a dél-zalai finomságból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!