Szőlő, alma, naspolya

2018.09.17. 11:30

Szüret előtti gyümölcsviziten jártunk Sebestyén gazdánál

Sebestyén Lajostól naspolyanézőbe kaptunk meghívást be­senyő-öreghegyi birtokára. Egyúttal megbámultuk a szüret előtt álló szőlőjét és egyéb gyümölcscsodáit.

Fincza Zsuzsa

Sebestyén Lajos kedvenc szőlője a kormin, amelyből – mint mutatja – fehér is létezik

Fotó: Fincza Zsuzsa

– A naspolyát – itt Zalában lasponyának is hívják – Papp Lajos barátom fájáról magam oltottam vagy tíz éve, s lám, ezúttal is érvényesült a „jótett helyébe jót várj” elve, mert az övé tönkrement, s tőlem tudott oltóvesszőt vinni – meséli Sebestyén Lajos, aki nyugdíjasként szinte minden idejét a mintegy 3 ezer négyzetméteres hegyi birtok gondozásával tölti.

A 3000 négyzetméteres hegyi birtokon naspolya is terem
Fotó: Fincza Zsuzsa

A kisebb almányi naspolya, a hollandi óriás természetesen még nem érett, sőt még nőni fog, s majd csak akkor lesz ehető, ha megcsípte a dél. Sebaj, eszünk helyette körtét, almát, csipegetünk egy kis sárga málnát. Találunk pár szemet a tüske nélküli feketeszeder-bokron is, nyáron a legtöbb bogyós fajtát végigkóstolhattuk volna. A piros málnából 30 litert szüretelt a gazda – a termés cefreként várja, hogy pálinkát főzzenek belőle. E sorban egyébként ringló, szilva, barack, cseresznye is fortyog már.

– Hatvan gyümölcsfám terem, köztük veterán cseresznyefák, szelídgesztenyefa, derék, őshonos alma- és körtefák, őszibarackok. A naspolya mellett a büszkeségem a 8 kajszibarack és „parasztbarack” – a csemetéit magam nevelem –, olyan jó fajta, hogy mint a cukrot, viszik a szomszédok.

Sebestyén Lajos kedvenc szőlője a kormin, amelyből – mint mutatja – fehér is létezik
Fotó: Fincza Zsuzsa

Természetesen a szőlő is a kedvencek közé tartozik, de Sebestyén Lajos nem az a „tudományoskodó” szőlész, több tőkéről fogalma sincs, milyen fajtához tartozik.

– A területet a szőlővel együtt vettem, „karós” művelésű volt, minden második sort kivágtam, a megmaradtakat felhúztam kordonosra. Ültettem új sorokat is, több tőkét pótoltam, igyekeztem csemegeszőlőt, borszőlőt is telepíteni. Noha például nem volt, de én a sava miatt szeretem a borban – ezért ültettem pár tőkét. A kedvencem a kormin, télre rafiával felfűzzük a kamrában, persze az otellóval együtt bornak is kiváló, csak jól kell kezelni.

Sebestyén gazda nedűi egyébként arany- és ezüstérmet nyertek a városi borversenyeken, az idén, megfogadva a szakemberek tanácsát, a zweigeltből rozét készít. Az idei szőlőtermést amúgy jónak tartja, a cukorfoka 15 felett van, s idén is lesz vagy 800 liter bora.

A zöldségeivel sem kell szégyenkeznie – a tökök nagyobb részét már odaadta a barátjának, aki állatokat is tart a hegyen. Krumpliért, hagymáért nem kell majd a boltba menniük, és paradicsomkonzervet sem vesznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!