életünk karamellája

2018.09.10. 17:32

Nyárbúcsúztató fagyiteszt – Különleges őszi ízvarázs Kanizsán

Olyan kellemes idővel lepett meg minket a hétvége, hogy kedvet kaptunk egy nyárvégi fagyitesztre.

Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

Életünk karamelláját mi már úton hazafelé fogyasztottuk el. Ha nem így lett volna, ettünk volna még egy adagot

Próbáltunk nem hagyományos ízeket kóstolni. Nem volt nehéz, ugyanis szezonális, valamint szokványosnak nem mondható variációkkal is találkozhatunk a híres kanizsai fagyizóban. A kiskanizsai városrész ugyan kiesik a centrumbéli körforgásból, ám érdemes ide látogatni. Nyugodt, szinte falusias környezetben válogathatunk jobbnál jobb nyalánkságok között. Kozma Julianna párjával és unokájával a szomszédos megyéből látogatott ide. Sokan kedvelik ezt a helyet. Hiába lakunk 40 kilométerre, tudjuk, hova kell jönni. Én általában eszem a mandulás fügéből, de ma paleolit feketeribizlit próbáltam ki, nemrég cukorbeteg lettem, de ezt én is ehetem.

Kozma Julianna 40 kilométerről autózott a fagyizóban
Fotó: Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

Mi ötféle fagyit vettünk magunkhoz. Sóskaramella, a hölgy által ajánlott mandulás füge, fahéjas szilva, paleo feketeribizli, valamint tökmag. Amiről már hallottunk és őszi időben főként szívesen kóstolnánk, az nem más, mint a sütőtök.

Sóskaramella

Mennyei manna. Rég nem ettünk ilyen finomat. Ketten teszteltünk, s arra jutottunk, hogy ez bizony életünk legfinomabb karamellás fagyija. Próbáltuk mi már a méltán híres olasz hűsítőket, sőt albán és horvát remekeket is, mégsem érte el egyik sem ezt a szintet. Krémes, kicsit azt a hatást kelti, mintha a ragacsos-nyúlós csodás ennénk, csak ez hideg. Kellemesen ellenpontozza sóssága az édességét. Nem túl kesernyés, inkább harmonikus.

10/10

9/10

Életünk karamelláját mi már úton hazafelé fogyasztottuk el. Ha nem így lett volna, ettünk volna még egy adagot

Mandulás füge

Sajnos ez az íz annyira nem lett a kedvencünk. Egy általános édeskés krém volt, mely csak nyomokban tartalmazott füge ízt. Plusz pont azonban a mandula rész. Szép mandulatszeletek voltak benn nagy mennyiségben. Remekül passzoltak az alapízhez. Min változtatnánk? Mindketten a fügelekvárt hiányoltunk belőle – s mivel elég édes az alap, akár cukormentes verzió is lehetne.

4/10

7/10

Fahéjas szilva

Az ősz fagyiba zárva. Ha valaki azt mondja nekünk a hétvége előtt, hogy igazi őszélményt nyújt egy hideg nyalat, nagyon meglepődtünk volna, ám így lett. Éreztük, láttuk is a szilva héját és húsát. Nagyon finom, nem túl édes krém megfelelő mennyiségű fahéjjal.

10/10

8/10

Paleo feketeribizli

Kíváncsiak voltunk, hogy a paleolit étkezés szabályait betartva mennyire készülhet finom fagyi. Jelentjük, sikeres expedíciót hajtott végre a kanizsai fagyizó. Remek, gyümölcsös frissítő. Lehetne azonban nagyobb választék ebből a típusból. A savasság kiegyenlítésére mi egy kis édesítést csempésznénk bele- akár banánnal is.

8/10

9/10

Tökmag

Ha már az Őrséget egy kicsit sajátunknak is érezzük, egyértelmű volt, hogy ezt meg kell kóstolni. Aki szerette az Őrség zöld aranya ország tortáját (http://www.mindmegette.hu/orseg-zold-aranya-magyarorszag-tortaja-2016.recept/), annak ez is kötelező. Nagyon hasonló az íz. Remekül párosul a ropogós textúra (tökmag) a krémes fagylalttal. Egy lehelletnyivel több tökmagolajat is elbírt volna azonban.

8/10

6/10

+1 a kiszolgálás

Arról is fontos beszélni, hogy a fagyiélmény valóban élmény-e. A kellemes környezetben segítőkész személyzet fogadott bennünket. Szívesen válaszoltak kérdéseinkre – miből készült, melyik a finomabb?- sőt, felesben is kérhettünk egy-egy fajtából. Összességében őszi nyalánkságaink 8.5/10 eredményt értek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!