Állatvilág

2018.09.11. 09:00

Marokkóban jár a jeladós darázsölyv

Az idei vonulási szezonban a második magyarországi darázsölyv útját követhetik az érdeklődők az interneten, egy műholdas jeladónak köszönhetően.

Varga Andor

Mária augusztusi befogásakor. Ekkor már a hátán volt a gyufásdoboznyi méretű, néhány grammos, napelemekkel működő jeladó, ami nem zavarja a mozgását Fotó: Kalocsa Béla/MME

A befogás napjáról Máriának elnevezett tojó Gibraltárnál kelt át Afrikába – tudatta közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A madarat augusztus elején, Baja térségében fogták be a szervezet Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának munkatársai, akik aztán felszerelték a műholdas jeladóval. A civil szervezet a rendkívül drága berendezéshez önzetlen felajánlásnak köszönhetően jutott hozzá.

Mária augusztusi befogásakor. Ekkor már a hátán volt a gyufásdoboznyi
méretű, néhány grammos, napelemekkel működő jeladó,
ami nem zavarja a mozgását Fotó: Kalocsa Béla/MME

Az MME közleménye kitért rá: a darázsölyv a világ egyik legkülönlegesebb táplálkozású ragadozómadara. Megjelenésre az egerészölyvhöz hasonlít, alapvető zsákmányát viszont nem a kis rágcsálók, hanem a talajba ásott üregekben élő társas darazsak és méhek jelentik, melyek lárvákkal teli lépeit erős lábaival tyúkszerűen kaparva szerzi meg. Az akár több ezernyi, veszélyes méreggel rendelkező és támadékony rovar szúrása ellen a szem és a csőr közelében apró, pikkelyszerű tollakkal védekezik. Hazai fészkelőállománya 500-750 párra becsülhető. Táplálék­állatai korlátozott hozzáférhetősége okán a darázsölyv hosszú távú vonuló madár, a telet a Szaharától délre tölti.

Idehaza eddig ötnél kevesebb visszafogási adata volt a fajnak. Az első műholdas jeladó 2014-ben került fel egy hím darázsölyvre, a Fertő-­Hanság Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából, Lipót térségében. A település nevét viselő madár alapvetően új információkat szolgáltatott a fajról: ősszel a magyarországi madárfajoknál ritka, nyugati útvonalon repült telelni, négy éven át mindig Északnyugat-Kamerunba. Tavasszal viszont hurokvonulást leírva már Olaszországon keresztül tért haza. Mária szinte méterre pontosan Lipót útvonalán halad, Marokkóban jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!