Előhívni a belső erőt

2018.09.17. 14:00

Kínai tanulmányúton járt a Belső Utak Iskolája csoportja

Kína nagy szent hegyeinek egyikén, a Vutang szellemi, harcművészeti központjában járt kéthetes tanulmányúton a Belső Utak Iskolájának 17 tagja, mesterük, Darab Ferenc vezetésével.

Magyar Hajnalka

A kínai harcművészet egyik ősi fellegvárában, a Vutang-hegység szellemi, harcművészeti központjában csiszolhatták tudásukat

Fotó: BUI

Nemzetközi sikereket is elértek

A Belső Utak Iskolája (BUI) alapvetően harcművészeti edzőközpont, amelynek vezetője a jövőben nagyobb szerepet szánna az egészségmegőrzésnek. Nem mintha szűkölködnének sikerélményekben, a legutóbbi nemzetközi világversenyről 12 tanítványa 18 aranyéremmel tért haza, több világbajnokság, világkupa győztese tartozik soraikhoz.

A kínai harcművészet egyik ősi fellegvárában, a Vutang-hegység szellemi, harcművészeti központjában csiszolhatták tudásukat
Fotó: BUI

Most azonban másba is belevágnának. Darab Ferenc 28 éve foglalkozik kínai harcművészetekkel, kungfuval, tajcsival, továbbá csikunggal. Utóbbira alapozva szeretne új utakat nyitni, s a Kínában tanultakat egészségmegőrző csikungfoglalkozásokon kamatoztatni.

De előbb lássuk, hol is jártak a nyáron. Augusztusban a Wudang Shan Feng Akadémia meghívására kerekedtek fel, hogy tudásukat a harcművészet egyik ősi fellegvárában csiszolják, ahonnan a vutang kungfu és vutang tajcsi is ered. A hegy arról nevezetes, hogy régi korok nagy harcosai az itteni taoista templomokba vonultak vissza gyakorolni. Ezek egyikében tanulhattak ők is. Az akadémia vezető nagymesterének kurzusain gyakorlatoztak, főként a csikung és kungfu technikát fejlesztve. A csoportban 50 pluszos és 11 éves tanítvány is akadt, s a szebbik nem is képviseltette magát.

Darab Ferenc és a kalligráfus mester, aki Kínában papírra vetette a Belső Utak Iskolája cégérét. A felirat jobbról olvasandó
Fotó: BUI

A harcművészet ezer árnyalata

Kungfu, tajcsi, csikung… A laikus számára elég nehezen tapintható a különbség e fogalmak között, s ha kicsit jobban elmélyedünk az értelmezésükben, tovább bonyolódik a helyzet. Külső és belső stílusok, országrészek szerinti változatok, kategóriák, irányzatok, iskolák gazdagítják a képet, s még az sem mindegy, hogy mi a célunk a gyakorlással. Annyi talán mégis leszögezhető, hogy a kungfu és a tajcsi alapvetően harcművészeti irányzat, amely eszközként használja a csikungot. Utóbbi lényege az, hogy előhívja, mozgásba hozza a belső erőt. Ugyanakkor jóval többről is szól a fáma… Elidegeníthetetlen részük a hozzájuk kötődő filozófia, a meditáció, a test és a lélek fejlesztése és az egészségmegőrzés. Minden attól függ, hogy milyen gyakorlatokat, mozdulatsorokat végzünk.

Egy mesteri mozdulat
Fotó: BUI

– A csikung a belső erőt edzi. Alkalmazása hat kifelé is, a testünk reagálni fog az őt ért hatásokra. Például elmúlik a derékfájásunk, mert oldódnak a blokkok, az összecsomósodott izomkötegek, javul a testtartásunk. Ugyanez fordítva is igaz. Ha valaki konditeremben edzi az izmait, az is elindít benső változásokat. Az izmok növelése látványosabb és gyorsabb folyamat, míg a csikung lényege lassabban bontakozik ki, de sokkal egészségesebb, és tartósabb eredményt hoz – magyarázza Darab Ferenc. – Egyre több ember szeretne tenni az egészsége megőrzése, javítása érdekében, de nem feltétlenül vonzza őket a harcművészet. A csikung azonban számukra is jó lehetőség. Ősi, 1000-1500 éves technikáról van szó, amely a jógához hasonlóan statikus és mozgásos gyakorlatokat is tartalmaz. Szerte a világon alkalmazzák. Kínában külön kórházak gyógyítanak e módszerrel, olyan intézmény is működik, ahol a rosszul begyakorolt csikung elszenvedőit kezelik… Ezért fontos a folyamatos tanulás.

Mesterek és tanítványok. Ötven pluszos és 11 éves tagja is volt a Kínában járt zalai csoportnak
Fotó: BUI

Darab Ferenc is sokáig építette tudását. Azután, hogy Magyarország szinte valamennyi rangos mesterét megjárta, az ősforrást, Kínát vette célba. Mostani útja már az ötödik volt. Mint elmondja, a csikunggyakorlatok alapszinten rövid idő alatt elsajátíthatók, felső határa azonban nincs a fejlődésnek.

- Hiszen önmagunk megismerésének nincsenek határai, ez végtelen folyamat – fejti ki Darab Ferenc. – A súlyemelésnek létezik fizikai határa, egy külső korlát, amelyen már nem léphetek túl. Ám a belső útnál nincs ilyen, amíg élünk, dolgozhatunk magunkon.

Tudakoljuk, hogy közel három évtizede mi vitte erre az útra.

– Még 8-10 éves gyerekként láttam a Legyőzhetetlen Wu Dang című kungfufilmet, amelyben nem színészek, hanem valódi mesterek játszottak, s az eredeti helyen, a Vu­tang-hegységben készültek a felvételek. Attól kezdve tudtam, hogy ez lesz az életem. Rendkívül felemelő volt számomra, hogy most azon a helyen edzhettem, tanulhattam, ahol annak idején ezt, a számomra oly meghatározó filmet forgatták…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!