Gyorsan terjed a világhálón

2018.08.24. 11:30

Momo a horrorlény fenyegeti a gyerekeket neten?

Új lénytől retteg az internet népe. Momo a Facebookon és más közösségi oldalakon zaklatja, ijesztgeti a gyermekeket.

Benedek Bálint

Forrás: Youtube

A csirkelábú, rémarcú asszonyt egy japán tervezőcsapat, a Link Factory készítette egy kiállításra még 2016-ban. Az Instagramra került fel róla fotó, s azóta elterjedt az interneten, hogy a kép el van átkozva. Gyorsan terjed a világhálón, és a legsérülékenyebb és legbefolyásolhatóbb közeget célozza meg, a kiskamasz, illetve kamasz korosztályt. Az említett csoportnak lehetősége van arra, hogy bármilyen kontroll nélkül netezhessen, hiszen a 9–12 évesek általában már rendelkeznek okostelefonnal.

Az Informatikus Fiatalok a Társadalomért, vagyis az InfoTárs Egyesület célja az informatika népszerűsítése a fiatalok körében. A szervezet alelnöke, a nagykanizsai Baracskai Anikó Eszter pontosan tisztában van a digitalizáció veszélyeivel is. Az egyesület a megalakulásától kezdve kiemelt figyelmet fordít az online tér vizsgálatára.

Momo valójában csak egy furcsa szobor Forrás: Youtube

– Sok gimnáziumban és általános iskolában tartottam interaktív tanórákat az online bántalmazásokról – mondta Baracskai Anikó Eszter. – Az internetes zaklatás rendkívül változatos formákat ölt, az új veszélyforrás neve: Momo. Az ijesztő lény megjelenik a kép­ernyőn, a gyerekeket eleinte kisebb kihívásra kéri fel, majd egyre durvább feladatokat ad nekik, ráadásul a feladatok elvégzését fényképpel is kell bizonyítani. Akik nem teljesítik a kihívásokat, azokat megfenyegeti Momo, és azt ígéri nekik, hogy éjszaka bántani fogja őket.

Az egész jelenség eredete ismeretlen, eddig csak találgatások láttak napvilágot, ám azt senki sem tudja biztosan, hogy ki vezérli a lényt.

Baracskai Anikó Eszter a veszélyekről tart előadást Fotó: InfoTárs

Baracskai Anikó Eszter felhívta rá a figyelmet, hogy ha egy gyerek biztos a szülői támogatásban, akkor már az első üzenet után bátran segítséget kér a hozzátartozóitól, így rengeteg kellemetlenséget és sérülést elkerülhet. Ha azonban a szülők elbagatellizálják a gyermek problémáját, nem veszik komolyan az online bántalmazás jeleit, a gyereknek egyedül kell szembenéznie a helyzettel. Olvashattunk olyan esetről is, hogy egy tizenegy éves kisfiú késsel a párnája alatt mert csak elaludni éjszaka. A szülők odafigyelése elengedhetetlen ilyen esetben. Fontos, hogy a gyermek bizalommal forduljon a szülőhöz, s ne kelljen attól tartania, hogy segítségnyújtás helyett például elveszik a telefonját.

Lugosi Alexandra nagykanizsai pszichológus ugyancsak azt gondolja, hogy az új fenyegetéssel szemben a szülő lehet az egyetlen mentsvár. Szerinte a szorongó, zárkózott gyerekekre fokozottan kell figyelni, és azokra, akik nem rendelkeznek stabil háttérrel, nem tudnak kihez fordulni támaszért.

– Fontos, hogy a felnőtt partnerként kezelje a gyermekét – folytatta a szakember. – Vegye figyelembe, hogy ennek a korosztálynak fontos az intim szféra, amibe beletartoznak a barátokkal folytatott magánbeszélgetések is. Nagy bizalomra és erős érzelmi kapcsolatra utal, ha a gyermek bevonja a szülőt ebbe a világba. Az elnyert bizalommal nem szabad visszaélni, mert annak hatására a gyermek egyből bezárkózik. A segítségnyújtáshoz elengedhetetlen feltétel, hogy a szülő tájékozott legyen az internet világában, hiszen csak a veszélyek ismeretében lehet megtanítani a gyermeknek a biztonságos internethasználatot, és felhívni a figyelmét a világháló árnyoldalaira, veszélyeire.

Az internetes zaklatás súlyos lelki problémákat okozhat Illusztráció: shutterstock

A pszichológus azt javasolja, minden rezdülésre figyeljen oda a család. A szorongás jele, ha hirtelen hangulatváltozás, zavartság, félelem, ijedtség, álmatlanság, fáradtság tapasztalható, ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni. Természetesen jó lenne megfigyelni a gyermek kapcsolatát a környezetével is. Ha elkezd bezárkózni, kerüli a barátait, több időt tölt internetezéssel, esetleg romlik a koncentrációja és az iskolai teljesítménye, fel kell térképezni az internetes bántalmazás lehetőségét.

Ha már bekövetkezett a baj, mit tehet a szülő? Egyrészt megpróbálhatja elmagyarázni, miről is szól ez a jelenség, mi lehet a szándéka például annak, aki Momót irányítja – hangsúlyozta.

– Tájékozódhatunk, hogyan készítenek el egy ilyen figurát, és ezt is megoszthatjuk a gyermekkel. Bármely korosztály számára megfelelő eszköz lehet a humor. Magát a Momo figurát tréfás jelzőkkel, gondolatokkal lehet felruházni, ez már a szülő kreativitásán múlik. A humor jó módszer a szorongás oldására, ezáltal a félelem tárgyát nevetségessé tesszük, és elkerüljük gyermekünk félelmeinek elbagatellizálását. Azonban ha a szorongás erősödik, mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!