Receptek

2018.06.26. 17:30

Mi mindent készíthetünk tökmagolajból?

A göcseji tökmagolaj párját ritkítja! Nemcsak egészséges, de egy egyszerű salátát, sőt a fagylaltot is feldob.

zaol.hu

Fotó: mindmegette.hu

A mindmegette.hu-ról szemezgettünk pár receptet, amelyhez felhasználható a mélyzöld finomság. Próbáld ki valamelyiket!

Spenótpesto tökmaggal

Hozzávalók kb. 2,5 dl-hez:

25 dkg friss spenótlevél

5 dkg héj nélküli tökmag

2 evőkanál tökmagolaj

1 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana padano)

1 kis méretű fokhagymagerezd

1 teáskanálnyi frissen facsart citromlé

bors

Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

A spenótleveleket alaposan megmossuk, szűrőben jól lecsepegtetjük. A tökmagot zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk, a sajtot lereszeljük, a fokhagymagerezdet apróra vágjuk.

A spenótleveleket durvára vágjuk, turmixgép poharába halmozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a pirított tökmagot, tökmagolajat, citromlét, sajtot, sózzuk, borsozzuk. Erős fokozatra kapcsoljuk a gépet, 2-3 perc alatt krémesítjük. Ha szükséges, fűszerezzük.

A friss spenótpestót tálra halmozzuk, friss péksüteménnyel, kenyérrel kínáljuk.

Tökmagos kalács tökmagolajjal

Hozzávalók 8 személyre:

A tökmagos kalácshoz:

7 db tojás

15 dkg kristálycukor

20 dkg tökmag

5 dkg zsemlemorzsa

2 evőkanál liszt

20 dkg lekvár

A tökmagfagylalthoz:

50 dkg vaníliafagyi

1 dl pirított tökmagolaj

5 dkg tökmag

Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

Először a tojást és a cukrot habosra verjük. A ledarált tökmagot, a morzsát és a lisztet óvatosan hozzákeverjük, formába öntjük, és kb. 150 fokon 40 percig sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, a közepén kettévágjuk, és megkenjük lekvárral. Lekvár helyett használhatunk nutellát, vaníliakrémet vagy túrót is.

A fagyit érdemes előre elkészíteni: a vaníliafagyi felét enyhén felolvasztjuk, a tökmagolajjal és a tökmaggal összekeverjük. A maradék vaníliafagylaltot felkockázzuk, és a tökmagos fagyival félig-meddig összeforgatjuk, majd visszarakjuk a fagyasztóba 2 órát hűlni.

Tökmagos túrókrém

Hozzávalók:

25 dkg krémes túró

3 evőkanál tejföl

3 evőkanál tökmagolaj

3 evőkanál tökmag

1 gerezd zúzott fokhagyma

bors

A díszítéshez:

pirított tökmag

Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

A tökmagot durvára vágjuk, majd a hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Pirítós kenyérre kenjük, a tetejét megszórjuk pirított tökmaggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!