2018.06.26. 17:30
Mi mindent készíthetünk tökmagolajból?
A göcseji tökmagolaj párját ritkítja! Nemcsak egészséges, de egy egyszerű salátát, sőt a fagylaltot is feldob.
Fotó: mindmegette.hu
A mindmegette.hu-ról szemezgettünk pár receptet, amelyhez felhasználható a mélyzöld finomság. Próbáld ki valamelyiket!
Spenótpesto tökmaggal
Hozzávalók kb. 2,5 dl-hez:
25 dkg friss spenótlevél
5 dkg héj nélküli tökmag
2 evőkanál tökmagolaj
1 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana padano)
1 kis méretű fokhagymagerezd
1 teáskanálnyi frissen facsart citromlé
só
bors
Elkészítés:
A spenótleveleket alaposan megmossuk, szűrőben jól lecsepegtetjük. A tökmagot zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk, a sajtot lereszeljük, a fokhagymagerezdet apróra vágjuk.
A spenótleveleket durvára vágjuk, turmixgép poharába halmozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a pirított tökmagot, tökmagolajat, citromlét, sajtot, sózzuk, borsozzuk. Erős fokozatra kapcsoljuk a gépet, 2-3 perc alatt krémesítjük. Ha szükséges, fűszerezzük.
A friss spenótpestót tálra halmozzuk, friss péksüteménnyel, kenyérrel kínáljuk.
Tökmagos kalács tökmagolajjal
Hozzávalók 8 személyre:
A tökmagos kalácshoz:
7 db tojás
15 dkg kristálycukor
20 dkg tökmag
5 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál liszt
20 dkg lekvár
A tökmagfagylalthoz:
50 dkg vaníliafagyi
1 dl pirított tökmagolaj
5 dkg tökmag
Elkészítés:
Először a tojást és a cukrot habosra verjük. A ledarált tökmagot, a morzsát és a lisztet óvatosan hozzákeverjük, formába öntjük, és kb. 150 fokon 40 percig sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, a közepén kettévágjuk, és megkenjük lekvárral. Lekvár helyett használhatunk nutellát, vaníliakrémet vagy túrót is.
A fagyit érdemes előre elkészíteni: a vaníliafagyi felét enyhén felolvasztjuk, a tökmagolajjal és a tökmaggal összekeverjük. A maradék vaníliafagylaltot felkockázzuk, és a tökmagos fagyival félig-meddig összeforgatjuk, majd visszarakjuk a fagyasztóba 2 órát hűlni.
Tökmagos túrókrém
Hozzávalók:
25 dkg krémes túró
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál tökmagolaj
3 evőkanál tökmag
1 gerezd zúzott fokhagyma
só
bors
A díszítéshez:
pirított tökmag
Elkészítés:
A tökmagot durvára vágjuk, majd a hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Pirítós kenyérre kenjük, a tetejét megszórjuk pirított tökmaggal.