Közbeszólt a természet

2018.06.21. 07:00

A szokottnál három héttel korábban nyílik a levendula

Megkezdődött a levendulaszüret a két és fél hektáros ültetvényen a település határában. A növény három héttel előrébb tart a virágzásban, mint „rendesen”.

Korosa Titanilla

Sabján-Ozsváth Emese mutatta meg az ültetvényt Fotó: Korosa Titanilla / ZH

– Tavaly azt terveztük, hogy fesztivált szervezünk a levendula köré, ám a természet közbeszólt: előbb virágzik a növény, mint, ahogy megszokott. Ennek oka a meleg idő és a sok csapadék, ami a virágokra is hatással van – mondta Sabján-Ozsváth Emese agrármérnök, a csömödéri ültetvény tulajdonosa. – Ezért úgy döntöttem, hogy a levendula ünnep helyett két hétig tartó levendula napokat szervezünk.

Sabján-Ozsváth Emese mutatta meg az ültetvényt Fotó: Korosa Titanilla / ZH

Sabján-Ozsváth Emese hozzátette: a program korábbi időpontban való meghirdetésére azért is van szükség, hogy minden látogató azt kapja, amit vár, vagyis szép és friss virágokat, illetve a lila levendula látványos és illatos tömegét. Mint mondta, mindezek az élmények nem tartanak sokáig, hiszen a virágok várhatóan néhány hét múlva már elszürkülnek.

– Idén már teljes pompájában díszíti a területet az ültetvény mellett a különleges levendula labirintus is – folytatta a tulajdonos. – Ennek ötletét a franciaországi Chartres székesegyház padlójának labirintusa adta, azt formázza ugyanis a levendula ösvény. A gyűjtés mellett a helyszínen azt is megtudhatják a látogatók, hogy levendulából mi mindent (például szörpöt, süteményeket) lehet készíteni.

A le nem szedett virágok egy részéből pedig olaj készül. Hasonló szüretet pedig őszre is terveznek, hiszen a visszavágott levendulák akkor újra virágoznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!