Távszem projekt

2018.05.09. 07:00

„Látni” segítenek a zalai vakoknak

Tavasztól újabb internetalapú, okoseszközökről elérhető segítséget kapnak mindennapjaik megkönnyítésére a látásfogyatékosok.

Fincza Zsuzsa

Útban az Azáleás-völgy felé

Fotó: Fincza Zsuzsa/ Zalai Hírlap

Erről a szervezés alatt álló távszolgáltatásról is szó esett a zalai vakok és gyengénlátók tegnapi majálisán.

A Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülete immár hetedik alkalommal látta vendégül tavaszbúcsúztató-nyárköszöntő pikniken a nagykanizsai, keszthelyi és lenti sorstársakat, de ezúttal meghívták a Vas megyei szövetség képviselőit is.

- Nagy segítség, hogy már harmadszor ingyen bevackolhattunk a Tungsram alsóerdei szabadidőközpontjába – tájékoztatott Choma Balázs, a helyi és a megyei egyesület elnökhelyettese.

A szabadidőközpontból a közeli Azáleás-völgybe kirándultak a vendégekkel – ahol még az egerszegi sorstársak közül sem járt mindenki. Ezúttal könnyen boldogultak az erdei utakon, hiszen segítőik is akadtak, a Ganz Ábraház Szakgimnázium rendészeti fakultáció 11/C-s tanulói közül Schóber Bettina, Radóczi Laura Lili és Szakony Aida közösségi szolgálat keretében igyekeztek megkönnyíteni a látásfogyatékosok dolgát.

Bettina például a csupán 2 százalékos látással bíró Sutkáné Simon Nórával karöltve járta végig az Alsóerdő legszebb vidékét. Még a Szombathelyről érkezett és teljesen vak Török Erikának is nagy élmény volt a madárdalos, friss virágillatú völgyben tett séta.

Útban az Azáleás-völgy felé
Fotós: Fincza Zsuzsa/ Zalai Hírlap

A kirándulás után, de még ebéd előtt megérkezett a főhadiszállásul szolgáló szabadidőközpontba dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke és dr. Nagyné Berke Mónika, a szervezet „Távszem” projektjének szakmai vezetője.

- A 470 millió forintos támogatást elnyert uniós pályázat keretében megvalósuló projekt lehetővé teszi, hogy a látássérült emberek akkor is segítséget kapjanak, amikor nincs látó ember a közelükben. A rendszer keretében Budapesten kiépül egy központ, ahol hivatásos segítők, elsősorban megváltozott munkaképességű, például mozgássérült alkalmazottak várják a látássérültek hívását és elmondják nekik, mi látható, olvasható az okostelefonnal közvetített videón: például mi áll a levélben, mikor jár le egy termék szavatossága, mi van a konzervben, kukorica-e vagy lekvár.

A szolgáltatás minden látássérült számára elérhető lesz, ezen kívül országszerte 800 egyesületi tag kap ingyenesen a Távszem használatára alkalmas készüléket – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit dr. Nagyné Berke Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!