Indulás előtt

2018.05.05. 11:00

A motorosok tennivalói szezonkezdetkor

Már rég lemosta a téli kőzúzalékot az utakról az első tavaszi eső, nyáriasan meleg van, így minden körülmény adott, hogy motorunk nyergébe pattanjunk. Tartsuk szem előtt, hogy a biztonság mindennél fontosabb, ezért indulás előtt ellenőrizzük a vasat, vagy vigyük szervizbe, és nem árt az sem, ha kellően fitten indulunk útnak.

Kovács Erika

Markó István: – A motorosoknak kell körültekintőbbnek lenni az utakon Fotó: Kovács Erika

Ezt tanácsolta többek között Markó István, az egyik motorszerviz tulajdonosa. Mint mondta, az első feladat, amennyiben erről korábban gondoskodtunk, a feltöltött akkumulátor visszaszerelése, majd ellenőrizzük az abroncsok állapotát és nyomását, pumpáljuk fel a fékeket, ellenőrizzük a fékfolyadékszinteket. Ha a megszokottól eltérő a fékek működtetésekor a kar/pedál ellenállása, túl keménynek, vagy ellenkezőleg, puhának érezzük, keressünk fel egy szakembert! Kétévente ajánlott a fékfolyadék cseréje a vízmegkötő tulajdonsága miatt. A szakember javasolta továbbá, mozgassuk át a kormányt, ezzel a kormánycsapágyak állapotát ellenőrizhetjük, behúzott fékkel lökdössük meg a motort, löttyenést, koppanást, holtjátékot nem tapasztalhatunk. Célszerű a teleszkópok csúszószárát megtisztítani, mielőtt „talpra” tesszük a motort, majd párszor rugóztassuk meg azokat.

Markó István: – A motorosoknak kell körültekintőbbnek lenni az utakon Fotó: Kovács Erika

Láncmeghajtású gépeknél, ha leápoltuk a láncot leálláskor, azzal teendőnk nincs, ha mégsem, akkor tegyük ezt meg most.

- Az olajcserével kapcsolatban szakmai körökben is vita van arról, hogy téli leállás előtt, vagy utána, tavasszal kell-e olajat cserélni. Ha előtte cserélünk, akkor kikerül a blokkból az enyhén savas, fáradt olaj, így kémiai korróziót nem okoz a blokk belsejében, de a másik vélemény szerint a hőingadozás következtében kondenzvíz kerülhet a lecserélt olajba – szögezte le Markó István. Hozzátette, normál tárolóhelyen, ahol minimális a hőingadozás, és a hőmérséklet nem esik nulla fok alá, leállításkor végezzük el az olajcserét. Ha nem ilyen a garázsunk, akkor tavasszal, szezonkezdet előtt tegyük ezt meg. Folyadékhűtéses motoroknál ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét is, ugyanis a hűtőfolyadék korróziógátló szerepet is betölt, és célszerű négyévente kicserélni.

Karburátoros motoroknál az első indítás előtt tegyük a benzincsapot PRI átfolyó állásba, hogy feltöltsük az úszóházakat. Előfordulhat, hogy karburátoros motorunk fullad, nem pörög fel, leáll. Ennek az egyik oka lehet az elpárolgó benzin után maradó üledék, ami lerakódik a fúvókákban és az átvezető furatokban. Ez néha csak hosszú idő alatt, vagy egyáltalán nem tisztul ki. Ilyenkor a karburátorok megbontására, tisztítására van szükség.

A befecskendezős motoroknál adjuk rá párszor a gyújtást, hogy a nyomás felépüljön, majd indíthatunk. Indulást követően ne emeljünk a fordulatszámot, várjunk pár másodpercet, hogy az olajnyomás a teljes olajkörben felépüljön. Végül ellenőrizzük a világítást.

- A motorhoz hasonlóan magunkat is fel kell készítenünk a szezonra, a motormentes hónapok alatt eltompult reflexeink miatt fokozottan figyeljünk az utakon! Nem árt az sem, ha fitten, megfelelő fizikai állapotban ülünk rá a vasra tavasszal. Az első utunk lehetőleg egy tanpályára vezessen, vegyünk részt vezetéstechnikai tréningen, hogy a mozdulatokat ismét begyakoroljuk. A legelső útra is csak a megfelelő, biztonságot adó motorosöltözetben induljunk el. Tavasszal, nyár elején, amikor csatlakozunk a forgalomhoz, számítsunk arra, hogy a járművezetők elszoktak tőlünk, motorosoktól. Ezért nekünk kell körültekintőbbnek lenni, hiszen nagyobb a kockázatunk. Figyeljünk a még néhol megmaradt téli útszóró anyagra. mert nem szerencsés a szezonkezdet, ha rögtön az első úton „lapra” tesszük motorunkat – figyelmeztetett Markó István, aki úgy köszönt el: – Széles utat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!