Érzékenyítő program

2018.04.05. 20:00

Megismerhették az autisták életét a nagykanizsai iskolások

Az autizmus világnapja alkalmából, a Szivárvány EGYMI interaktív érzékenyítő programot szervezett csütörtökön a 9. osztályos diákok számára.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Intézményünk ötödik éve ezzel az eseménnyel ünnepli az autizmussal élőket – fogalmazott Horváth Piroska intézményvezető.

- Az ötlet Tóthné Takács Ildikó gyógypedagógus kollégánktól származik, aki nemcsak a fiatalokat, hanem az óvónőket is megpróbálja elfogadóvá tenni, sőt számukra képzéseket szervez. Most a tinédzserekre koncentrálunk, őket szólítottuk meg, akik önkéntesen vettek részt a rendhagyó érzékenyítő órán, ami nagy előrelépés.

Horváth Piroska hozzátette: a fiatalok kifejezetten nyitottak, érdekli őket a téma, hiszen az egészségesek számára az autista emberek titokzatosak. Ezt mutatja, hogy évek óta sokan szeretnék a közösségi szolgálatukat az ő segítésükkel tölteni.

- Az autizmus nem betegség, hanem egy állapot, ebből ugyanis nem lehet meggyógyulni – fogalmazott Tóthné Takács Ildikó.

- Az érzékenyítő program célja, hogy a középiskolás fiatalokkal megismertessük, miként élnek az autisták, és eloszlassuk a tévhiteket. Egyre több gyereket diagnosztizálnak ezzel az állapottal az országban, s azért, hogy a többiek megfelelően reagáljanak néhány jellegzetes megnyilvánulásukra, jó, ha tisztában vannak az autizmus mibenlétével.

A foglalkozáson az autista Stanca Paula verset szavalt a fiataloknak, majd interaktív játékkal folytatódott az érzékenyítő program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!