Újra a piacon

2018.04.14. 08:00

A technológia is lehet csúcstermék

A GE korábbi felsővezetője, Jörg Bauer által irányított Tungsram Csoport vette meg a múlt héten a GE Lighting magyarországi egységeit – az európai, közel-keleti, észak-afrikai és törökországi szervezetek, valamint a globális autólámpa üzletág megszerzése további megállapodások függvénye. Az új cég elnökével beszélgettünk.

Pásztor András

Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója az új és innovatív megoldásokban bízik Fotó: Tungsram Csoport

– Viszonylag ritka, hogy egy komplett üzletág cserél gazdát. Mi motiválta személyesen, s üzletileg?

– Az elmúlt 20 évben vezető menedzserként dolgoztam több multinacionális vállalatnál, legutóbb éppen a GE-nél. Mindig is egyfajta belső újítóként tekintettek rám, s engem is vonzott az a fajta kihívás, hogy a több évtizedes szakmai tapasztalatomat egy olyan vállalatnál kamatoztassam, aminek én vagyok az első számú vezetője. Ahol a döntéseket és a felelősséget is magam, illetve a csapatom vállalja. Mikor elérkezett a lehetőség, megragadtam, jóllehet ehhez egy olyan történelmi pillanat is kellett, hogy a GE nyitott legyen az üzletre.

– És hát bevallhatom: egy csepp szentimentalizmus is ösztökélt, 1998-ban pályakezdőként éppen a Tungsramnál kezdtem dolgozni – folytatta az elnök-vezérigazgató. – Üzletileg némiképpen más volt a helyzet, a hagyományos lámpagyártás ugyanis visszaszorulóban van, de az innovatív megoldások, új üzleti lehetőségeket, piacot is hozhatnak. A Tungsramnál ennek a látásmódnak komoly hagyományai vannak, elég csak Aschner Lipót, Bay Zoltán, Bródy Imre, Millner Tivadar és Szigeti György nevét említenem, akik a Tungsram ipari kutatólaborjában számos találmányt kísérleteztek ki.

Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója az új és innovatív megoldásokban bízik Fotó: Tungsram Csoport

– Egyelőre csak a GE magyarországi gyárait vásárolta fel. Titok, hogy ki finanszírozta az üzletet, kapott állami garanciákat?

– A Tungsram Csoport jelenleg valóban az öt magyarországi gyárat foglalja magában, de a jövőben további európai, közel-keleti, afrikai és törökörszági egységek felvásárlását tervezzük. További terveinket az EXIM Bank finanszírozza, a termékeink közel 95 százalékát ugyanis exportra termeljük. Amúgy ez egy piaci alapú hitel. A kormánytól nem kaptam garanciákat, de többször is biztosítottak morális támogatásukról.

Mégis milyen perspektívában gondolkodik? A hagyományos lámpagyártás visszaszorulóban, míg az autólámpák gyártásánál is egyre jobban előtérbe kerülnek az újgenerációs ledes fényszórók?

– Tény és való, hogy a hagyományos lámpagyártás komoly csökkenést mutat, de ez a világpiacon még mindig 8 milliárd dolláros bevételt eredményezhet éves szinten. Egy olyan nagy multinacionális vállalatnak, mint a GE, ez nem nagy összeg, de számunkra komoly bevételi forrást jelenthet. Új piacokat, vevőket szeretnénk felkutatni és ezzel – ha nem is tudjuk növelni –, de legalább stabilizáljuk a termelésünket. Az autólámpa-gyártásban ugyanakkor új technológiák bevezetésére készülünk, reményeim szerint rövidesen a Tungsram is gyártani kezdi a ledes autólámpatesteket. Annál is inkább, hiszen ledes gyáregységünk is van, a két termék kombinálása, összekapcsolása innovatív megoldásokkal kivitelezhető. Annyi bizonyos, hogy a rendelkezésünkre álló technológiákat az eddigieknél sokkal jobban szeretnénk kihasználni és ez alatt nem csak a lámpagyártást értem. Számos olyan ipari terület létezik, ahol a Tungsram szaktudása, technológiája érvényesülhet.

A zalaegerszegi gyárban például minden adott a fémek magas szintű megmunkálásához. Miért csak a lámpagyártás területén hasznosítanánk ezt a gépparkot, illetve szaktudást? Hiszem, hogy erre a szaktudásra és technológiára más profilú vállalatoknak is szüksége lehet. A mi feladatunk az, hogy aktívak legyünk és meggyőzzük a leendő partnereinket, hogy képesek vagyunk magas szinten segíteni a munkájukat. Másfelől az sem árt, ha több lábon áll egy vállalat. Ha minden jól megy, akkor pár éven belül erősek és stabilak lesznek ezek a lábak. S ha így lesz, akkor az sem érint majd érzékenyen bennünket, hogy a hagyományos lámpák iránti igény tovább csökken.

– Milyen fejlesztések várhatók a kanizsai gyáregységben?

– A budapesti fejlesztési központ mellett, Kanizsán is szeretnénk kialakítani egy kisebb ledes fejlesztési bázist, ami azért lenne célszerű, mert a helyi mérnökök és szoftverfejlesztők a gyártással együtt tudnak majd dolgozni, a jelentkező kihívásokra gyorsabban tudnak reagálni. Ehhez persze szakemberekre lesz szükség, ezért szoros együttműködést tervezünk az oktatási intézményekkel is. Ez az együttműködés a szakember utánpótlás szempontjából is fontos, hiszen megfelelő és gyors válaszokat kell adni a 4. ipari forradalomból adódó technológiai kihívásokra.

Ugorjunk egy kicsit az időben, öt év múlva milyen eredményekről szeretne beszámolni?

– Ha minden jól megy, sok új partnerünk lesz, tudományos, technológiai, ipari, kereskedelmi területen egyaránt. Egy olyan szisztémát hozunk létre, ahol a vállalat gyárterületein start up cégek is működik, melyek igénybe veszik az infrastruktúrát, a technológiát. Úgy vélem: német kis- és középvállalkozások közül többeket érdekelhet egy ilyen konstrukció, arról nem is beszélve, hogy a kanizsai ipari park bővülése tovább erősítheti ezt a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!