Gyűjtési tippek

2018.03.21. 17:30

Már a zalai erdőkben is elkezdődött a medvehagyma-szezon

Lassan valóban itt a tavasz, az olvadó hó alól már kandikálnak a medvehagyma levelek a zalai erdők alján.

Mihály Szilvia

Fotó: Mihály Szilvia

A kora tavasz csalhatatlan jele, hogy megjelenik a medvehagyma az erdőkben.

A kirándulókat kellemes fokhagyma illat fogadja az erdei túrán, az avar és a hó alól a hóvirág mellett már kibújtak a zöld medvehagyma levelek.

Érdemes megismernünk ezt a növényt, és felturbózni vele a vitaminháztartásunkat. A medvehagyma illata a fokhagymára hasonlít, íze a zsenge újhagymát juttatja eszünkbe.

Hívják vadfokhagymának, de a poszhagyma, kígyóhagyma és poroszhagyma kifejezést is használják rá.

Üde zöld medvehagyma levelek; archív kép
Fotós: Mihály Szilvia

A régiek megfigyelése szerint fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Csökkenti a vérnyomást és a vér zsírtartalmát, valamint segít a felső légúti megbetegedések megelőzésében, leküzdésében. Magas C-vitamin magnézium, vas és cink tartalma miatt immunerősítő hatása is van.

Gyűjtési szabályok

Az állami erdőkben engedély nélkül gyűjthetjük a medvehagymát, személyenként napi 2 kg-ot szedhetünk.

Medvehagyma mező; archív kép
Fotós: Mihály Szilvia

Természetvédelmi területeken az erdőgazdálkodó engedélyével szedhetjük, ugyanúgy, mint más gyógynövényt vagy gombát.

Piaci árusítása engedélyhez kötött, a NÉBIH tájékoztatása szerint a kereskedelmi forgalomba került medvehagymán fel kell tüntetni a lelőhelyet, a gyűjtő és forgalmazó nevét és címét, valamint a szedés és csomagolás idejét.

Hol és mikor szedhető?

A medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirág levelével.

Bár a gyöngyvirág csak április végén jelenik meg az erdőkben, míg a medvehagyma már márciusban, ha bizonytalanok vagyunk, dörzsöljük meg a leszedni kívánt levelet. Ha fokhagyma illata van, akkor biztosan medvehagymát találtunk.

Gyűjtési ideje a virágzását megelőző kora tavaszi időszak, mire a mérgező gyöngyvirág kibújik, a medvehagyma szezon többnyire véget is ér.

A medvehagyma a bükkös erdők árnyas, nedves talaját szereti, Zala megyében a Zalaszántó-Rezi-Várvölgy-Cserszegtomaj térségben biztosan találkozhatunk ezzel a kora tavaszi növénnyel.

Képgalériánk Válluson készült, a fotókon jól látszik, hogy már a hó alól bújnak ki az üde zöld levelek. A hétvégére már az egész domboldal zöldben fog pompázni.

Hogyan fogyasszuk?

Érdemes egy hétvégi kiránduláson gyűjteni a medvehagyma levelekből, hiszen számos ételünk ízesítésére alkalmas.

A legegyszerűbb felhasználási módja, ha körözöttet készítünk: a túróba tejfölt, sót, borsot keverünk, és egy csokor medvehagymát szeletelünk bele.

Vajat is ízesíthetünk vele, és pesztót is készíthetünk belőle.

Ha lefagyasztanánk, akkor jól csomagoljuk be, mert átható fokhagymás illata könnyen eluralkodik az egész fagyasztóban.

Több medvehagymás pogácsa receptet is találunk a Mindmegette.hu oldalán.

Medvehagymás pogácsa
Fotós: Mihály Szilvia

Ha nem vagyunk gyakorlott gyűjtők, és nem merjük leszedni az erdőben, akkor a piacokon is tudunk medvehagymát vásárolni. Egy csokor medvehagyma pár száz forint, ha megkedveljük az ízét, minden évben keresni fogjuk majd!

Várjuk az Ön képeit, receptjeit is a medvehagymából készült ételekről a [email protected] címre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!